Milletin bağrından çıkmış imam hatip liseleri ilk günden bugüne birçok güzel insan yetiştirmiştir. "Güzel insan" kelimesini özellikle seçmiş bulunuyorum.

Vatanına, milletine zerre miktarı zarar düşünmeyen, inançlı bir neslin temsilcisi olmuştur İmam Hatipliler.

Tabii ki her toplum kesiminin içinden kusurlular, eksikler çıkacaktır. Ama yeküne nispeten az bir sayıyla ifade edilen bu insanlar görülmeyecek kadar küçüktür.

Dünya ve ahiret dengesi düşünülerek beden ve ruhtan oluşmuş insanı, bu yer yuvarlağı üzerinde doğru yerine konumlandırmak sonucu oluşan projenin adıdır İmam Hatip...

İnegöl İmam Hatip Lisesi'nin kapılarını öğrencilere açtığı tarihten bugüne yarım asır geçmiş. Nice okul müdürleri, nice hayırseverler, öğretmenler ve öğrenciler bu kapıdan girip çıktılar. Müslüman Türk toplumunu geleceğe taşıyacak bütün zihni ve kalbi şifreleri içinde barındıran İmam Hatip Lisesi amaçladığı doğrultuda örnek nesiller inşa etmiştir.

Bendeniz de dokuzuncu mezunu olarak girdiğim o kapıdan çıkmış, ömrümün en değerli yedi yılına bu çatı altında geçirmiştim. İlkokulda meşhur soruyu sormuştu sınıf öğretmenimiz: "Hangi liseye gideceksin?" diye.

Biz o sınıftan dört arkadaş İmam Hatip Lisesine kayıt olmuştuk. Ahiret yoldaşım olmasını temenni ettiğim can kardeşimle beş yıllık Altıeylül İlkokulunu geride bırakmış, yedi yıllık bir yolculuğa daha çıkmıştık. Şahsiyetimizin oluşmasında derin ayak izleri bulunan Hikmet Şahin Hocamızı bu okulda tanımış, ardından genç bir ilahiyatçı olarak vazifeye başlayan Abdulvasi Duran hocamızı da bu sıralarda dinleme fırsatı bulmuştuk.

Çeşitli başarılara imza atmış İnegöl İmam Hatip Lisesi mezunları, bünyesinde milletvekilleri, belediye başkanları, kanaat önderleri, hayırsever insanlar ve dürüst tüccarlar da yetiştirmiştir.

Bir baba hayırlı evlatlarıyla övündüğü gibi, bir davanın öncüleri, yetişmesi için çaba sarf etti nesillerin, İslam'a hizmet eder vaziyette gördüğünde memnun ve mutlu olurlar. Zira İmam Hatipler bir dava okuluydu. Orada görev yapan öğretmenler, maaş almak için sınıflara girip çıkan, öğrencilerine önündeki kitaptan birkaç satır bilgi aktarımı yapıp evine dönen insanlar değildi.

Hayırsever büyüklerimizin şehir şehir dolaşarak milletin helal parasından toparladıklarıyla binanın temelleri atılmış, gerekirse öğrencilerle birlikte ders sonrası inşaata devam edilmiş. Dünya ve ahiretine yönelik tüm güzellikleri öğreneceği böyle bir mekanda yedi yılını geçirmek herkese nasip olacak iş değil.

Önceki akşam icra edilen 50. yıl Vefa Gecesinde, İnegöl İmam Hatip Lisesinde görev yapan bütün müdürlere ulaşılmış, her biri tek tek davet edilmiş, onlara plaket takdim edilerek unutulmadıkları hissettirilmiştir. Allah uzun ömür versin. Bazıları gecede bulunamasa da 50 yıl boyunca görev yapmış okul müdürlerimiz aramızdalar.

Sonra okula büyük hizmetleri bulunmuş hayırseverlerimiz de,  kendileri, rahmetli olanların ise evlatları plaketlerini almak üzere okul bahçesindeki yerini almış yine. İlim Yayma Cemiyeti'nin büyük maddi katkısıyla şekillenmiş hediye ve ikramlar, İmam Hatip Mezunları Derneği işbirliği ile katılımcılara takdim edilmişti 50. yıl anısına.

50. yıl deyince nedense insanın aklına 100. yılda geliyor. Ne var dışarıda yavrucuğum yukarı. 50. yılı takip edenler ikinci 50 yıl sonra bulunamayacaklarını düşünerek geleceğe kalıcı bir imza atmak istiyorlardı.

Bu vesileyle İnegöl İmam Hatip Lisesi müdürünün koordine etmiş olduğu organizasyon ile 50. Vefa Gecesi unutulmazlar arasında yerini aldı.

AHMET TAŞTAN