Recep Akakuş'un 23 Şubat 2023 tarihinde Genç Gazete'de yayımlanan köşe yazısı.

İNEGÖL’ DE KURULMUŞ SPOR KULÜPLERİ: a- İnegöl İdman Yurdu Spor Kulübü; b-İnegöl Doğan Spor Kulübü; c-İnegöl demir Spor Kulübü; d-İnegöl Spor Kulübü.

C/3- İNEGÖL DEMİR SPOR KULÜBÜ: İnegöl Demir Spor, 1947 Yılında Orhaniye Mahallesi Mesudiye Caddesi’nde yer alan ve “Sivrinin Kahvesi” adıyla şöhret bulan kahve merkez olmak üzere; kurulmuştur. Kulübün kurucuları, arabacı ve demirci esnafı olduğu için kulübün adına da “Demir Spor” denmiştir.

Kurucularının başlıcaları: Ahmet Sivri – İbrahim Kurulmaz - Nazmi Demiralp – İbrahim Sofular - İbrahim Özçömlekçiler’dir.

Kulübün çalışmaları yoğunlaşınca; günümüzde Osmanbey Caddesi ile Ankara Caddesi’nin kesişim noktasında yer alan petrol tesislerinin bulunduğu alan’a taşınmışlardır.

Burası, istimlak olununca da Demir Spor Kulübü, günümüzde Tatlıcı Ahmet diye anılan zatın binasına taşınmıştır.

Şu kadar var ki Münir Güven, Bedri Sipahi, Nazmi Biçer, Kâzım kurt, Cahit Şenses, Necdet İncebay ve Halit Tümer’den oluşan idare heyeti üyeleri arasında çıkan antlaşmazlık nedeniyle Demir Spor Kulübü, dağılma noktasına gelmiştir.

Bunun üzerine; Eyüp Varışlısoy ve Cevdet Kut tarafından himaye altına alınan İnegöl Demir Spor, tekrar, aktif hale getirilmiştir.

Ankara Caddesi’nde İnegöl Tahıl ve Zahire Pazarı karşısındaki lokalinde yapılan ciddî ve gayretli çalışmalar sonunda 1970 Yılında Bursa liginde 1nci amatör kümeye kadar çıkabilmiştir.

D/4-İNEGÖL YILDIZ SPOR KULÜBÜ: İnegöl Spor, 1954 Yılında Yusuf Ziya Berk, Muzaffer Utkucu, Salih Soyuak, İlhan Memiş ve Mehmet Barışman tarafından “Yıldız Spor ” adıyla kurulmuştur.

1962 Yılına gelindiğinde; adını, “Gök Yıldız Spor” olarak değiştirmiş ve bu isim altında Bursa 2’nci ametör liğine dahil olmuştur.

1977-78 yıllarına gelindiğinde; kulüp yetkilileri, “Gök Yıldız Spor Kulüb“ismini, “İnegöl Spor Kulubü ” şeklinde değiştirmiştir. Böylece; yapılan üç aşamalı değişiklikten sonra; 1978 Yılında İnegöl Spor Kulübü, Bursa 2. liğde mücadeleye girmiş ve bu sezonda Bursa 1’nci liginde şampiyonluğa yükselmiştir

5 -SPOR KULÜPLERİ VE İNEGÖL SPOR KULÜBÜ: 1984 Yılına gelindiğinde; mülki âmirlerin de telkîn ve teşvîki ile isimlerini başlığa aldığım dört spor kulübü, yasa gereği, yönetim kurullarında birleşme kararı almış ve bu birleşme, 23 Mayıs 1984‘te “İnegöl Spor Kulübü” ismi altında resmen gerçekleştirilmiştir.

Ardından da 18 Haziran 1984 tarihinde Türkiye Futbol Federasyonu’ na baş vurularak Türkiye 3’ncü ligine katılmak için müracaatta bulunulmuştur.

Yapılan bu müracaat, Türkiye Futbol Federasyonu’nca 17 Temmuz 1984’te kabul edilmiş ve “İnegöl Spor Kulübü”, ilk defa, 1984-85 sezonunda profesyonel bir lig maçına çıkmış ve Çanakkale Sporla karşılaşmıştır.

Yapılan bu maçta galip gelen İnegöl Spor, bordo-beyaz formasıyla taraftarlarını sevince boğmuştur.

İnegöl’de kurulmuş olan amatör spor kulüpleri ise: Orhaniye Spor-Osmaniye Spor-Akhisar Spor ve Güven Spor isimleri altında faâliyetlerini sürdürmüşlerdir

RECEP AKAKUŞ HOCANIN ESERİNDEN

DÜZENLEYİP YAYINA HAZIRLAYAN

AYHAN BAYRAKTAR