RECEP AKAKUŞ HOCANIN ESERİNDEN DÜZENLEYİP YAYINA HAZIRLAYAN AYHAN BAYRAKTAR

İNEGÖL’ DE KURULMUŞ SPOR KULÜPLERİ: a- İnegöl İdman Yurdu Spor Kulübü; b-İnegöl Doğan Spor Kulübü; c-İnegöl demir Spor Kulübü; d-İnegöl Spor Kulübü.

A/1-İNEGÖL İDMAN YURDU SPOR KULÜBÜ: Cumhuriyet devrine gelince; 1923 Yılında eğitim ve kültürel amaçlı olarak İnegöl’de spor konusuyla da ilgilenilmiştir; Hem izcilik, hem jimnastik, hem güreş ve hem de futbol konusu, gündeme alınarak bu konuda örgütlenmenin geregi kabullenilmiş ve İdman Yurdu adıyla İnegöl’de ilk spor kulübü kurulmuştur.

Ancak bu spor kulübü 1940’lı yıllara kadar futbol’dan daha fazla eğitim amaçlı olarak izcilik, jimnastik ve güreş konularına ağırlık vermiştir. Bu arada icra edilen resmî merasimlerde kullanılması gerekli görüldüğünden İnegöl’ün ilk bando takımı da “İdman Yurdu Spor Kulübü” nün bünyesinde oluşturulmuştur.

“İdman Yurdu Spor Kulübü” nün merkezi, İnegöl-Halk Evi’nin bitişiğinde yer alan İnegöl Jandarma Karakol binasının birinci katını oluşturan kıraathâne olmuştur ki bu kırâathâne, çoğunlukla, memur tabakasının da uğrak yeridir. Zira bitişiğinde yer alan İnegöl –Halk Evi’nin önünde yer alan geniş çay bahçesi, söz konusu kırâathane müşterilerine de hizmet sunmuştur .

Bu sebepten İnegöl İdman Yurdu, halk kesiminden ziyade, o yıllarda, daha çok mürekkep yalamış bürokrat kesime hitap etmiştir. Bu nedenle olsa gerek ki 1940’lı yıllara gelindiğinde; “İnegöl İdman Yurdu Spor Kulübü” nde tüzük değişikliğine gidilerek yeniden bir yapılanmaya gidilmş; güreş, izcilik, jimnastik ve bando konuları, kulubün, faâliyet sahası dışında bırakılmış ve ağırlıklı olarak futbola odaklanılmıştır.

O yıllarda İnegöl İdman Yurdu Spor Kulübü’ nün en flaş ismi, Kurt Ali olmuştur. 1948-1949 sezonunda İnegöl İdman Yurdu, Bursa 1nci amatör- ligine yükselmiştir. Her yıl bu pozisyonunu koruyamamakla birlikte İnegöl İdman Yurdu, 1960-1961 sezonunda da yine Bursa liginde 1’nci kümeye yükselmiştir. 1963-1964 sezonunda ise İnegöl İdman Yurdu, Bursa şampiyonluğunu kazanmıştır.

Kurt Ali’nin dışında göz dolduran İnegöl İdman Yurdu sporcularının isimleri :Kaleci Âdem - Münir Güven - Zula Ahmet - Kafacı Muhlis – 26 Ahmet- Bibican kardeşler-Yoğurt Nuri - Hıfzı Doğdubay - Kemal Girginer – Çapa ismet ve benzeri sporculardır.

1984 Yılına gelindiğinde İnegöl İdman Yurdu Spor Kulübü, İnegöl Spor Kulübü ile bütünleşerek tarihsel misyonunu tamamlamış ve eski tüzel kişiiği ortadan kalkmıştır.

B/2- İNEGÖL DOĞAN SPOR KULÜBÜ: İnegöl Doğan Spor Kulübü, 1933 Yılında Mahmudiye Mahallesi Sarı Camii’nin müştemilatı olarak kullanılan ve Sultan Abdülaziz (1861-1876) devrinde “Cami Merkezli Av Köşkü ” olarak inşa edilmiş olan tesisin çay bahçesinde kurulmuştur. 1936 Yılında, kulübün tüzügünde değişiklik yapılmış ve Kulüp, “İnegöl Yeni Doğan Spor Kulübü” adını almış ise de 1940 Yılına gelindiğinde bu kerre ikinci bir defa daha tüzük değişikliği yapılarak” İnegöl Doğan Spor “adına tekrar dönülmüştür.

Kulübün kurucuları arasında Sabri Demircioğlu ve Ahmet Türkel başta olmak üzere; esnaftan bir çok kişi, kulübün kurucuları arsında yer almıştır. Doğan Spor Kulübü, Kemal Dikmen ve Necmi Güngör gibi flaş sporcular Yetişmiştir. (YARIN DEVAM EDECEK İNŞALLAH)