Recep Akakuş'un köşe yazısı.

1960’lı yıllara gelindiğinde ekonomik yönden İnegöl coğrafyası, tabir caizse, kabuk değiştirmiş ve tarıma dayalı ekonomden sanayî ağırlıklı ekonomiye geçilmiştir.

İlgili bölümlerde detaylı bir şekilde açıklandığı üzere; bu geçişi ve değişimi sağlayanlar, İnegöl doğumlu Bursa miletveli Ahmet Türkel ile 16 yıl kesintisiz İnegöl’de belediye başkanlığı yapmış olan Ahmet Akyollu olmuştur.

Hatırlanacağı üzere; İkinci Dünya Savaşı’na hazırlık mahiyetinde olmak üzere; Hava Kuvvetlerimize bağlı Bandırma Jet Ana üssü ile Eskişehir Jet Ana Üssü arasında –gerektiğinde kullanılmak üzere- bir hava alanı inşaatı planlanmıştır.

Bunun için de İnegöl’ün kuzey batısında ve Akhisar Köyü ile İnegöl arasında yer alan geniş bir arazi kamulaştırılarak İnegöl Hava Alanı bu arazi üzerinde inşa edilmiş ise de hava alanının kullanılmasına gerek kalmadan İkinci Dünya Savaşı sona ermiştir.

Bunun üzerine söz konusu hava alanı işlevsiz kaldığı için yıllarca sürü sahiplerine otlak olarak kiraya verilmiştir.

Ancak Bursa Organize Sanayi Bölgesi ‘nin kurulması gündeme gelince işlevsiz kalan İnegöl Hava Alan’ının da Bursa Organize Sanayî Bölgesi’ne ilave edilmesi gündeme gelmiştir.

Yukarıda milletvekili ve belediye başkanı olarak isimleri geçen iki hizmet adamı, kollarını sıvamışlar ve İnegöl Hava Alanı’ nın, Bursa Organize Sanayî Bölgesi’nin bir uzantısı olarak İnegöl Organize Sanayî Bölgesi olarak; kurulması için tüm yasal prosüdürleri hazırlayarak bu önemli tesisi, İnegöl halkına kazandırmışlardır.

1960’ lı yıllarda Bursa’da ilk defa bir organize sanayi bölgesi tesis olununca kurulan organize sanayi bölgesine -o kadar geniş talep vakî olmuştur ki- Bursa merkeze bağlı olarak tahsis olunan arazi, buna kâfi gememiştir.

Bunun üzetrine sözü edilen iki hizmet adamı, devreye girmiş ve İnegöl Hava Alanı’nın da Bursa-Organize Sanaayî Bölgesi’ne ilâve edilmesine karar verilmiştir.

İlgili bölümlerde kuruluşu ve çalışmalarına detaylı bir şekilde temas edilen İnegöl Organize Sanayî Bölgesi de süratle gelişmiş; yan sanayî şeklinde İnegöl Organize Sanayî Bölgesi, Akhisar, Adabînî ve Kozulca köylerine doğru süratle genişleşmiştir.

2000’li yıllara gelinince; İnegöl coğrafyasında ikinci bir organize sanâyî bölgesinin kurulmasına ihtiyaç duyulmuştur. Bu ihtiyacı karşılamak üzere; İnegöl-Yenişehir yolu üzerinde İnegöl İkinci Organize Sanayî Bölgesi de kurulmuştur.

İnegöl İkinci Sanayî Bölgesi’nin faâliyete geçmesi için dönemin kaymakamı olan Erdoğan Bektaş’ın, belediye başkanı olan Ali Nur Aktaş’ın ve dönemin İTSO başkanı Metin Anıl’ın büyük gayretleri olmuştur.

İnegöl yerleşim alanı içinde kalan ilk OSB, İnegöl’ün hava ve yaşam kalitesini olumsuz etkilerken, ikinci OSB’nin yerleşim alanının uzağında planlanması isabetli olmuştur.

Günümüzde Yenice OSB de İnegöl’ün 3. OSB alanı olarak dikkat çekmektedir. Maalesef bu alan da İnegöl OSB gibi yerleşim alanları ve tarım arazileri içinde büyümektedir.

RECEP AKAKUŞ HOCANIN ESERİNDEN

DÜZENLEYİP YAYINA HAZIRLAYAN

AYHAN BAYRAKTAR