Bugün İnegöl'ün yerel gündeminde bir haber vardı. Memleket partisi ilçe Başkanı Yasemin Soydan Altıeylül Okulunda Arapça ilahi okunmasına karşı suç duyurusunda bulunmuş diye. 

Soydan, açıklamasının bir yerinde bu davranışı “TC Devletinin laiklik ilkelerine ve anayasamıza karşı bir davranış olarak kabul etmekteyim” demiş. Başka bir yerde de “Bugün buna göz yumulursa bir gün bir okulda başka bir müdür bir Hristiyan ilahisini İngilizce çalarsa ona da tepki gösterebilmek için yaptım. “ demiş. Oysa okulda çalılnan arapça ilahi dedikleri şey de Mevlid kandili olması münasebetiyle, bin yıldır İslam coğrafyasında büyük bir aşkla söylenen, Peygamber efendimize (sav) dua olan salavat-ı şerifedir. Belli ki, hayatlarında hiç salavat getirmedikleri için bunu bilmemeleri doğal tabi. Ama babaanneleri de başörtüsü takardı kesin. Ben de bu vesileyle bir gazeteci olarak kendilerine bazı sorular sormak istiyorum.

Sayın Yasemin Soydan, 

1 - “Laiklik” ilkesini hangi türk töresine ya da kültürüne dayandırıyorsunuz. Laiklik bize nereden tevarüs etmiştir?

2 - Yabancılaşmaya karşı çıkmak, sadece arapça ya da hristiyan ilahisi okunmasına karşı çıkmakla mı olur? Mesela Cumhuriyet kurulurken Medeni Kanun, Borçlar Kanunu, İcra-İflas Kanunu, Hukuk Muhakemeleri Usulü Kanunu İsviçre'den; Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu ile Ticaret Kanunu Almanya'dan, Ceza Kanunu İtalya'dan, İdare Hukuku Fransa'dan alınarak uygulamaya konmuştu. Acaba 100 senede nereniz Türk olarak kaldı? Siz hangi yabancılaşmadan bahsediyorsunuz?

2 - Kılık kıyafet kanunu ile başımıza geçirilen fötr şapkası hangi Türk töresinde kullanılmıştı? Siz hangi yabancılaşmadan bahsediyorsunuz? 

3 - Harf inkılabı ile Arap alfabesi terk edilip Latin alfabesine geçilirken hangi Türk töresinden alınarak bu alfebeyi kullanmaya mecbur edilmiştir koskoca millet? Hangi Türk kültüründe kullanılmış bu alfabe? Neden samimi olup Göktürk alfabesini istemiyorsunuz? Ya da daha önce Göktürkçe resmi dil olsun diye bir istekte bulundunuz mu parti olarak? Siz hangi yabancılaşmadan bahsediyorsunuz?

4 - Mesela yıllardır eski partiniz Cumhuriyet Halk Partisi’nde görev yaparken partinizin adında geçen Cumhuriyet ve Halk kelimelerinin Arapça, parti kelimesinin ise Ingilizce olduğunu bilmiyor muydunuz? Hiç bunu değiştirmek için mücadele verdiniz mi? Siz hangi yabancılaşmadan bahsediyorsunuz?

5 - Mesela "okulda Hristiyan ilahisi de okunsa karşı çıakrım" diyorsunuz ya, hristiyan ilahisi değilde Rock'n Roll  çalsaydı siz yine karşı çıkacak mıydınız? Yoksa Rock'n Roll’un bir Türk esintisi olduğunu mu savunacaktınız? yoksa tüm dinlere karşı bir gareziniz mi var? 

6 - Okullarda yaygınlaşan deizm ve ateizm ile ilgili projelerinizi var mı? Ne tür önlemler almayı düşünüyorsunuz iş başına geldiğiniz zaman? Yoksa tam da istediğiniz türden bir yaygınlık mı bu?

7 - Arapçaya alerjiniz Kur'anın arapça olmasından dolayı mı? Zira eski partiniz CHP'nin geçmişte ki sicili bu konuda epey bozuk. Malumunuz ki Kur'an yasaklanmış ezan türkçeye çevrilmiş ve İslam'ın şiarlarına fütursuzca saldırılmıştı. Yeni partinizin de CHP'den kalır yanı olmadığı aşikar ki hatırlarsınız genel başkanınız İnce bir basın açıklamasında başa geldiklerinde tüm Kur'an kurslarını yıkmakla tehdit etmişti. Siz de bu partilerde görev aldığınıza göre acaba aynı fikirleri taşımanızın bu konudaki eylemlerinizde etkisi var mı?

Yasemin hanım, bu topraklar sizin hoşunuza gitmesede bin yıldır İslam toprağıdır. Bin yıldır Arapça, Türkçe ve Farsça karışık bir dil örgümüz oluşmuş. Kültürler harmanlanmış, birlikte yaşama sanatını öğrenmiş bir toplum haline gelmişken eski köye yeni adetler getirmeyi bırakın. Toplum ile, inancı ile barışın. Bu topluma üstenci bakışla deli gömleği giydirmeye kalkışmayın. 

100 küsur senedir ingilizce, fransızca kelimlerin dilimizi istila etmesine ses çıkarmayıp hala Arapça takıntınızı anlamak gerçekten zor. Oysa İsmet Özel ne güzel söylemiş, “Arapça ve Farsça'yı dilimizden atarsak 'hiçbir şey' diyemeyiz. Çünkü 'hiç' Farsça, 'şey' de Arapça'dır. 

Son söz olarak size Cemil Meriç’in "Bu Ülke" adlı eserini okumanızı öneririm. Meriç eserinde, Türkiye'nin modernleşme sürecinde yaşadığı yabancılaşmayı ele alır. Osmanlı İmparatorluğu'nun çöküşü ve Türkiye'nin yeni bir kimlik arayışına girmesi, insanların geçmişleriyle bağlarını koparmasına neden olmuştur. Bu bağlamda, yabancılaşma ve kimlik krizini derinlemesine inceler. 

Böylece bu eseri alıp okuyarak siz de yabancılaşma üzerine gerçekten bir fikir sahibi olmuş olursunuz…

Artık ezberlerinizden kurtulun, tabi gerçekten hakikate aşıksanız…