Turhan Şahin'in köşe yazısı.

İZ BIRAKAN İNEGÖLLÜLER

HACI TEVFİK (DEMİR) İsmi Orhaniye Mahallesi Hacı Tevfik Sokakta yaşatılan Tevfik Demir 01.07.1919 tarihi İnegöl Güney Kestane Köyü doğumludur. 1965 yılına kadar tarım ve hayvancılık yaparak köyünde yaşadı sonrasında ilçe merkezine taşındı. Oto parçacılığı yaparak hayatını sürdürdü. İmara açılan yerlerin yer sahibinin adının bir sokağa verilmesi geleneğine uygun olarak ismi 1966 yılında Orhaniye Mahallesinde yeni açılan bir sokağa verildi. 31.05.2008 tarihinde ilçemizde vefat etti.

Kaynakça : 25.03.2017 tarihinde oğlu Necmi Demir ile görüşüldü. 

  

HACI ŞAKİR BALAKUŞ: İnegöl Belediye Meclis Üyesi, muhtar, esnaf. 1926 İnegöl doğumludur. Boya ve badana işleri yaparak geçimini sağladı. Çevresindeki sorunlara duyarlı bir yapısı vardı. Kendisine yapacak bir görev çıkarırdı. Özelikle Kavaklaraltı Mezarlığının genişletilmesi sırasında çok emek vermiştir.  28 yıl muhtarlık yaptı, İnegöl Muhtarlar Derneği Yönetim Kurulu Üyeliği’de yapmıştır. 1968-73 yılları muhtarlık görevini yaparken İnegöl Belediye Meclis Üyeliği’ne seçilmiş. Beş yıl kadar iki görevi birlikte yerine getirmiştir. 29 Eylül 1989 tarihinde vefat etti. İsmi Süleymaniye Mahallesi’nde bir sokakta yaşatılmaktadır.

Kaynakça : 15.03.2017 tarihinde torunları İhsan ve Murat Balakuş ile görüşüldü.

HACI VELİ AĞA : İmara açılan yerlerin sahiplerinin isimlerinin sokaklara verilmesi uygulamasının sonucu ismi Cuma mahallesinde bir sokak ve çıkmaz sokakta yer almaktadır. Doğum ve ölüm tarihlerini bilmediğimiz 1847 tarihli İnegöl Vergi Defteri’nde adı geçen Hacı Veli Ağa;  Helvacı Ali Bozacılar’ın anlatımına göre  1940’lı yıllara kadar İnegöl’ün en büyük hanının adıdır.

HACI SALİH(ÇELEBİ) : Burhaniye mahallesinde bir sokakta  adı yaşayan Hacı Salih Efendi 1877-78 Osmanlı Rus savaşı sonrası Saraybosna’dan  Anadolu’ya, İnegöl’e göç etmiştir.  Saraybosna Başçarşı’da manifaturacılık yaparak hayatını sürdürmekte olan Salih Efendi mesleğini göç sonrası İnegöl’de de sürdürmüştür. İşyeri önceleri Çınarlaraltı denilen bölgede yer almışsa da daha sonra Kapalıçarşıya taşınmış mesleği sonrasında çocuğu ve torunu tarafından da idame ettirilmiştir. Soyadı kanunu çıkınca çocukları Çelebi soyadını almışlardır. Eski Milli Eğitim Müdürlerimizden Nejat Çelebi’nin babadan, Yazar-şair Yaşar Faruk İnal’ın da anneden dedesidir. 1924 yılında vefat etmiştir. Kendisine ait toprağın imara açılması sonucu ismi o bölgedeki sokağa verilerek yaşatılmıştır.

Kaynakça : 18.11.2016 tarihinde torunu Nejat Çelebi ile görüşüldü.  

KAYNAK:1299’DAN GÜNÜMÜZE 1299 İNEGÖLLÜ-TURHAN ŞAHİN