Takriben 1900 yıllarında, günümüzdeki hükümet konağı yerinde bulunan eski devlet hastanesi balkonundan çekildiği anlaşılan bu fotoğrafta böcekhane olarak kullanıldığı bilinen yüksek binalar görülmekte.
Bu arada sağdan itibaren Çardak Camiî, Sinan Bey Camiî, Yenice Mahallesi Kasım Efendi Camiî, İshak Paşa Camiî ve bugün olmayan Hekimoğlu Camiî’nin minareleri görülmektedir.
Cuma Camiî’nin minaresi ile Sinan Bey Camiî minarelerinin külah bölümlerinin yıkılmış olduğu gözlenmiştir.
Çınarlaraltı diye bilinen mahalde eski belediye binası ve Beylik Hanı’nın havalandırma kuleleri açık seçik görünmektedir.
İNEGÖL‘E SEMBOL OLAN GEYİK
Geyik, tarihi kaynaklara göre, İnegöl için sembol olarak kullanılmıştır.
Günümüzde Baba Sultan Köyü olarak bilinen köy, tarihi kaynaklarda: “Geyikli Baba Karyesi” olarak anılmaktadır.
Orhan Gazi tarafından Geyikli Baba adına yaptırılan türbede de geyik boynuzları , halen sergilenmektedir.
Hatırlanacağı üzere yurdumuzun birçok yöresinde “Geyikli” veya “Geyikler” adı ile anılan yerler mevcuttur.
İnegöl yöresinde yapılan arkeolojik kazılarda mezarlardan geyik kemiklerinin çıktığı da görülmüştür.
RECEP AKAKUŞ Hocanın eserinden düzenleyip yayına hazırlayan
Ayhan Talha Bayraktar