Geleceğimizi tehlikeye attığı söylentilerini ve yapay zeka konusunu ele aldığımız bu yazımıza günümüzün en gelişmiş yapay zekası Sophia konuk olacak.

Geçtiğimiz günlerde malum bir programda moderatör ile robot Sophia'nın konuşmasını bir kez daha izleme fırsatı bulduk. Yapay zekasıyla bir çok bilim insanını bile hayrette bırakacak kadar gelişmiş olduğu düşünülen bu robot aynı zamanda vatandaşlık alan ilk robot olarak da tarihe geçmiş bulunuyor. 

    Sophia'nın üslubu konuşması vs. gibi kriterlerle incelersek oldukça takdir edilesi bir çalışma olduğunu söyleyebiliriz. Ancak defalarca farklı kanallarda ve en son ülkemizde verdiği röportajlardan onun hâlâ temel seviyede bir yapay zeka olduğunu, yani korkulacak tehlikeli bir zekaya sahip olmadığını anlayabiliyoruz. Daha somut konuşacak olursak Sophia'ya çok gelişmiş bir hesap makinesi gözüyle bakabiliriz. Örneğin Sophia'ya birkaç gün önce Japonya'da kiminle tanıştığı veya sabah kahvaltıda ne yediği sorulduğunda cevaplayamıyor. Başka bir örnek ise daha önceki yıllarda verdiği bir ropörtajda "Aile" kavramını çok önemsediğini ve kendisinin de bir anne olmak istediğini söylüyor. Ancak son dönemlerde popüler olan Türkiye'deki bir programda kendisine yöneltilen "İnsan olmak ister miydin?" sorusuna aşağılayıcı bir şekilde kesinlikle istemediğini ve insanların zavallı olduğunu söylüyor. Sözkonusu programda moderatörle girdiği tartışmada ise moderatörün Sopia'nın insanları aşağılamasına cevap olarak yaptığı kapağa karşı laf yetiştirrmiyor ve susuyor. Bu sahnede insan robotun 1-0 önüne geçiyor. Bu da robotların en gelişmişinin bile şu anda zarar verecek zekaya sahip olmadığını gösteriyor. Ancak önümüzdeki yıllarda bu robotların neredeyse gerçek bir insan kadar gelişeceğini tahmin etmek zor değil. Duyguları olmadığı ve hiç bir zaman olamayacağı için asla bir insan kadar zararlı olmayacaklar. Ta ki başka bir kötü insanın onları kötülük için kodlamasına kadar.