Elektrikli otomobil aldığınızda önünüzdeki yıllarda daha pahalıya satabilir misiniz? Benzinli araçlar gibi her yıl üzerine binlerce lira koyar mı?

Kıymetli okurlarımız: Bu yazımda elektrikli otomobillerin yatırım amacıyla alınıp alınmayacağıyla ilgili durumlardan bahsedip kararı size bırakacağım.

    Bildiğiniz gibi bir elektrikli otomobilin satış fiyatının en önemli bölümünü bataryası oluşturuyor. Fiyata bu kadar etkisi olan batarya dediğimiz malzeme ise Life-Po4 teknolojisiyle oluşturulduğunu varsayarsak bile ortalama 10 yıl kullanım ömrüne, en sağlıklı kullanımda bile yaklaşık 3000 şarj döngüsüne sahip. Anlayacağınız fiyatın ana unsuru sürekli eskiyen, mesafesi belli bir yıldan sonra düşmeye başlayan yani değer kaybeden bir malzeme.

     Şu an insanlar bu konulardan çok anlamadıkları için ilk 5-7 sene içinde elektrikli araçlar karlı bir şekilde al sat yapılabilir. Ama yaklaşık bu tarihlerden sonra batarya ölçüm tesisleri yaygınlaşacak ve batarya sağlık yüzdeliği sorgulanacak. Doğal olarak belli bir yılı dolduran araçlar satış esnasında bunun bataryası ölmüş denilerek fiyat yarıya indirilmeye çalışılacak, indirilmezse satılmayacak. önümüzdeki 10 yıldan önce elektrikli araç satışlarındaki tartışma konusunun bu olacağını öngörüyorum.

     Sonuç olarak elektrikli araçlar sessizliğiyle, konforuyla, teknolojisiyle tam bir zengin aracı. Orta halli kesimlerin onca yıllık birikimini bu araca yatırıp zarar etmelerini mantıklı bulmuyorum. Zengin insan alır konforunun tadını çıkartır sonra gerekirse zararına satar ya da bataryasını yenileyebilir. Ancak orta hallinin ileride getirisi olması düşüncesiyle alınması pek uygun değil.