Her yeni teknoloji bazı sorunları da beraberinde getirir. Elektrikli otomobil teknolojisinin en büyük sorunu 'siber güvenlik' mi olacak?

Destek olmamak için şu anda isimlerini belirtmek istemediğim bazı eski bilim kurgu filmlerinde, henüz o zamanlar olmayan elektrikli otomobillerin kullanıldığını, ve bu otomobillerin hacklendiğini görmüşsünüzdür. Bu sahnelerde otomobillerin kötü insanlar tarafından hack’lenerek aracın içindeki şahısları kendi mekanlarına doğru hareket ettirdiği ve bu şekilde istedikleri insanları ele geçirebildiklerini görürüz.

Peki gerçekte böyle bir şey mümkün mü?

Benzinli araçlar için böyle bir durum söz konusu değil. Çünkü sıvı yakıtlı araçlarda ayakla baskı uygulayıp gaz telinin çekilmesi suretiyle gaz verilir. Bu durumda da içeriden pedala baskı uygulayan bir güç olmadan aracı hareketlendirmek mümkün değil. Keza direksiyon da öyle, içeriden bir güç olmadan dönüşü sağlanamaz.

Ama elektrikli otomobiller için aynı şeyi söyleyemiyorum. Bildiğiniz gibi elektrikli araçlara internet bağlantısı kurulabiliyor ve bu özellikleri sayesinde uzaktan güncellenebiliyor. Bu özellikleri kötüye kullanmak da teknik olarak mümkün.

Elektrikli araçlarda hızlanma işlemi, elektronik gaz pedalından beyine gönderilen sembolik voltajların motor sürücüsünde işlenip motora gönderilmesiyle sağlanır. Genelde gaz pedalı motor sürücüsüne 1 ile 5 volt arasında voltajlar gönderir. Pedala basıldıkça gönderilen voltaj 5 volt’a kadar artar. Yani anlayacağınız sürücüye tam 5 Volt gittiğinde araç tam gazda çalışıyor olur. Bu sisteme göre sürücü merkezindeki çipe uzaktan bağlanarak bu tetikleyiciye 1 ile 5 volt arasında voltaj yönlendirirsek aracın ivme kontrolünü ele geçirmiş oluruz.

Aracın akıllı pilot sisteminde direksiyon simidini yönetmek için direksiyon kutusunda bulunan motor yine araçtaki çiplerden birine bağlıdır. Sadece bu iki sistem bile ele geçirildiğinde aracın uzaktan yönlendirilmesi sağlanabilir.

Bunun dışında genelde elektrikli araçların hepsinde bulunan elektronik fren sistemi sayesinde fren pedalına dokunduğunuzda pedalda bulunan müşür, beyine motoru kilitleme komutu gönderir ve motorun fazları beyinde birbirine kısa devre yapılmak suretiyle motorun kasması ve fren yapması sağlanır. Tahmin edebileceğiniz gibi önceki yöntemler gibi bu çip te ele geçirildiğinde frenlerin de kontrolü ele geçirilebilir.

Bütün bunlar gözünüzü korkutmasın. Sırf bu sebeple elektrikli araçlardan vazgeçmeyin. Çünkü yukarıda anlattığım tekniklerle aracınıza ulaşılmasını basit birkaç önlemle engelleyebileceksiniz. Bu yöntemleri araçlar yaygınlaştıktan sonra farklı bir yazımda detaylıca anlatacağım. Her şeye rağmen sıvı yakıtlıların karşısında ben hâlâ elektrikli araçlardan yanayım.