Lityum ve türevi bataryalarda kullanılan BMS kartı dediğimiz elektronik parçanın görevi nedir? Ne işe yarar?

    Bu yazımızda istisnasız her elektrikli araç bataryasında bulunan BMS diye bildiğimiz devrenin ne işe yaradığından ve nasıl bağlandığından bahsedeceğiz.

    Örnek üzerinden gidecek olursak 18650 koduyla tanıdığımız tek bir lityum pil hücresinin balanslı değeri 3.7 volttur. Tam şarj olduğunda ise 4.2 Volt olması gerekmektedir. Bir hücrenin sağlıklı bir şekilde kullanılabilmesi için 3.7 voltun altına düşmemesi gerekir. Pil hücresi bu voltajın altına düştüğünde ya da 4.2 voltun üzerine çıktığında kullanılamaz hale gelir, bir nevi imha olur.

     İşte BMS kartından tek tek bu pillerin artı kutuplarına giden kılcal kablolar bu voltajları kontrol etmeye yarar. Serideki herhangi bir paralel pil grubu 3.7 volt un altına düştüyse BMS Devresi bu grubu tespit edip kullanım dışı bırakır. Aslında bu olay aracımızın şarjının bitmesinin bilimsel açıklamasıdır. Yani şarj bitti sanıp yolda kaldığınızda aslında BMS Kartımız devreyi kapatmıştır ve gerçekte daha uzun yollar gidecek kadar enerji vardır. Ancak bu gidiş tek seferlik olur ve piller ölür.

     Aşağıya BMS Bağlantısını çizim üzerinde anlattığım bir videoyu bırakıyorum.