Geçen hafta köşemizde bir kaç kolay para kazanma tüyosu vermiştik. Bu haftaya bıraktığımız konuların üstüne ilave istekler de geldi. Daha önce de dediğimiz gibi küçüklükten beri en çok eğitildiğimiz konu; kolay ve çok para kazanmak olduğu için toplum olarak bu konularda epey bilgi sahibiyiz. Şu dönem rağbette olan koyun paraları hakkında sorular da geldi. Bitli koyun, doglu koyun vb. sanal paralar hakkında çok fazla isim verip reklamlarını yapmak istemem. Ama elbette bu konuya da değinmek gerekir.

Twitterde dünyanın zenginlerinin açıklamalarını dikkate alarak COİNler alabiliriz. Bir yatırım aracı düşünün karşılığında herhangi bir ürün yok. Arkasında duran bir devlet yok. Neye göre değer kazanıp, neye göre değer kaybettiğini belirleyen bir ticaret yok, itibar yok. Birileri elbette büyük paralar kazanacak, ancak birileri kazanırken birileri kaybetmek zorunda. Kumarda kuraldır kasa her zaman kazanır. Yeni düzende kasa net olarak kim belli olmuyor. Kimler bir tweet ile bir gecede %40 kazanıyorsa kasa onlardır. Bize de kırpıntılar düşerse yeter. Bize düşen kırpıntıların olması için bizim gibi ümit ile bekleyenlerin zarar etmesi gerekir ama kapitalist düzende güçlüden yana olmak lazım. Çünkü en büyük gayemiz kolay yoldan çok para kazanmaktır.

Borsa OYNAYABİLİRİZ (!) Neden borsada hisse senedi alıp firmalara ortak olabiliriz demiyoruz da Borsa oynuyoruz diyoruz bilmiyorum. Kağıt üzerinde bir firmanın hisselerini satın almış gibi hissedebiliyoruz. Hisse dediğimiz de her halde bu histir. Borsada olan değişik firmalar var. Belki içlerinden bizden aldığı para ile faiz yatırımı yapmayan veya helal ürün satanlar da vardır. Onların hissesini de alabiliriz. Ancak Borsanın hisse değerlerinin en büyük belirleyeni SPEKÜLASYONLAR olduğu için ayrıca dikkat etmek lazım. Bir dedikodu ile hisseniz tavan yapabilir iken bir dedikodu ile hisseniz yok olabilir. Hisse çoğunluğu kimde ise ve de spekülasyon gücü kimde ise kesin kazanan odur. Böyle spekülasyonlar mümkün müdür?

Kardeşim spekülasyonlar ile devletler yıkılıyor, firmalar batıyor, paralar pul oluyor. Gerçek varlık değeri olmayan her şey spekülasyona göre hareket eder. Bir insan 10.000? kazanma ihtimali varsa ona 5.000?'lik satış yapmaya korkmayız. Ancak karşı tarafın kazanma ihtimalinin bittiğini duyarsak, satış yapmaya korkarız. Oysa kendisinde 10.000? bulunsa hiçbir söylenti bize endişe vermez çünkü karşılığını direk alabileceğizdir. İşte spekülasyon bunu yapar; olmayan değerlerin, ederi ile oynar! Bunun yanında bizler de kazanabiliriz, bizim gibi ümit edenlerin paralarını... Ancak biz kazandıktan sonra kimin ne yaptığının bir önemi yok. Helal haramdan ziyade paranın miktarı daha çok önemli olduğu için tüm bunları bir kenara koyalım ve biz de kumar, şey pardon borsa oynayalım.

Beyaz Borsanın üstüne bir de Karaborsa yapabiliriz (!). Zor dönemlerde toplumun çokça ihtiyaç duyduğu ürünleri piyasadan toplamak için hamle yapabiliriz. Gerçi başlangıç için biraz sermaye lazım olabilir. Ama bunu daha önce konuştuğumuz krediler ile halledebiliriz. Ne kadar çok ürün toplarsak piyasayı belirleme gücümüz o kadar yüksek olur. Kısa zamanda çok para kazanabiliriz. Allah'a (cc) ve Rasülü'ne (sas) savaş açarak lanetlenmiş bir ameli işlemenin elbette büyük bedelleri olacaktır. Ancak bu dünyada para görmedim demeyiz.

Kardeşim! Sana kolay yoldan çok para kazanmanın birkaç yönteminden haber verdim. Buraya kadar anlattıklarımın en önemli kıstası: kolay olması. Haftaya nasip olursa farklı kıstaslar ile tüyolarımıza devam edeceğim. Bu sefer kıstasım kolay olması olmayacak; helal olması, hak olması, şerefli olması, onurlu olması, namuslu olması... Rabbimizin rızasına uygun bir şekilde yapabileceklerimizi anlatmak için biraz daha sabretmeni rica ediyorum. Rabbim, para kazanma ile rızasını kazanma arasında seçim yapmak zorunda olduğumuzda, tereddüt etmeden rızasını kazanacak amelleri seçip yapmayı bizlere nasip etsin. Amin.

Allah'ın (cc) kulu, Ümmet-i Muhammed'den, kardeşiniz İlyas...