Özellikle düz coğrafyalı şehirlerimizde kullanımı oldukça yaygın olan elektrikli bisikletlerle nasıl daha uzun yol gidilir?

    Bu yazımızda elektrikli bir motosikletin menzilini nasıl uzatabileceğinizle ilgili, maddeler halinde birkaç taktik vereceğim.

1- ELEKTRİKLİ BİSİKLET YOL UZATICI KONVERTÖR!

    Yol mesafesini uzatmak isteyenler için en sağlıklı çözüm elektrikli bisiklet beyninin kapanmamasını sağlayarak aküleri dibine kadar kullandıran elektrikli bisiklet yol uzatıcı cihazıdır.

     Kullandığınız elektrikli bisikletlerin motor sürücülerinin üzerinde bir kapanma voltajı görürsünüz. 48 Voltluk yani 4 akülü bir elektrikli bisiklet üzerinden konuşacak olursak aküler tam dolu haldeyken 54 volttur. Motor sürücülerin ortalama kapanma voltajı ise 42 volttur. Yani 54 Voltluk akünüzü 12 volt boyunca kullanabilirsiniz. Bahsettiğim cihaz beyinle aküler arasına takılarak  voltajı 54 voltta sabit tutar. Böylece aküdeki voltaj ne kadar azalırsa azalsın, amperi kullanılmaya müsait olan son voltaja düşene kadar beyni açık tutarak motoru yürür halde tutar. Bir süre sonra farlarınız ve sinyalleriniz bile çalışmaz hale gelir ama motor yürümeye devam eder. Bu işlemi 8 yıldır yaptığımız elektrikli bisikletlerde aküleri daha uzun kullandıklarını gözlemledik. Çünkü aküler tam kullanılıp tam doldurularak sağlıklı kullanım gerçekleşmiş oluyor. Mevcut sistemde aslında aküler yarım kullanılıyor ve bu yüzden ömrü çabuk bitiyor.

Peki bu yol uzatıcı mesafeyi ne kadar artırıyor? 

  Yıllardır farklı modellerle yaptığım testlerde her motor için ortalama %35'lik bir yol artışı gözlemledim. Aküleri eskimiş 15 Km zor giden bir motora taktığımızda neredeyse 25km yol gitti. Ürünün tek dezavantajı normalde aküler yarım kullanıldığı haliyle 8 saat civarında şarj olurken, bu ürün takıldığında 10-11 saatte şarj olmaktadır. Bunun sebebi akünün eskisine oranla daha boş olması yani tam kullanılmış olmasıdır. Bu cihazı aşağıdaki likten temin edebilirsiniz.

https://www.muateknoloji.com/urun/elektrikli-bisiklet-yol-uzatici-konvertor/

2- ÖN TEKERE EK BİR MOTORLU TEKERLEK TAKMAK!

      Teknik detaylarını burada vermek istmemekle beraber, aslında her elektrikli bisiklet motorunun birer şarj dinamosu görevi gördüğünü belirtmek isterim. Bu mantık üzerinden gidersek amaç arkadaki motorlu tekerlek benzeri bir motorda öne takarak seyir halindeyken elektrik ürettirip aküye geri depolatmaktır. Bu sistemin dezavantajı ise motor elektrik üretirken kasacağından dolayı hızınızı azaltacak ve önemli bir kazanım elde edemeyeceksiniz.

3- AKÜ EKLEYEREK AMPER ARTIRMAK!

Mototrunuzda yer bulunduğu sürece mevcut akülerinize paralel olarak istediğiniz kadar akü ekleyerek yol mesafenizi bu amper artışına bağlı olarak kat kat uzatabilirsiniz. Ancak bu akü artışı aynı zamanda ağırlık artışı olacağından kullanım konforunu düşürecektir.

Daha farklı yöntemler de bulunmakla birlikte en önemli artışları sağlayan bazı teknikleri sizinle paylaştım. Elektrikli araç ve lityum bataryalarla ilgili daha fazla bilgiye sahip olmak istiyorsanız Youtube içeriklerimi inceleyebilirsiniz. 

www.youtube.com/muhammedubeydaytekin

Muhammed Ubeyd AYTEKİN