Hülya Yoran'ın köşe yazısı

“Din, Bilim olabilir mi?” Bu günlerde insanlar olaylara bilimsel verilere göre hayatını yaşar hale geldi. Bilim insanlarının deneylerinin sonuçlarına dayalı bir hayat.. hasılı hayatını ona göre dizayn ediyor. Peki bilim her şeye cevap verebiliyor mu yoksa hala gelişmeye devam etmesi  hasebiyle eksikler hala daha mevcut mu?

Din âlimlerimizin bu günün bilimlerine hitap edecek hatta yeni bakış açıları oluşturabilecek donanımda olması gerekmez mi? Bilim insanının eksiğini gösterebilecek donanıma ya da en azından teorik olarak varsayımlarına antitez oluşturabilmesi gerekir. Dinimiz hayatın gerçekleri üzeredir. İslam âlimlerinin bilime, sanata, sosyal hayata dair sözü olmalıdır.

İnceleme imkânı bulduğum bir kitap yukarıda bahsettiğim hakikatler ışığında düne ait ne varsa bitti artık yeni şeyler söylemek lazım diyen Mevlana hazretlerinin sözlerini hatırlattı bana.

Fizik konusu kendine özel terimleri de içermesi ve alanımla ilgili konu olmaması sebebiyle anlatımda zorluk yaşama endişesiyle yazıya başlıyorum. Uzman görüşü olarak da Fizik Bölümü hocalarından Prof. Mehmet S. Bozgeyik’in kitap hakkında takdirlerini gördüm.

Her şey için Bir şeyin değişmesi gerekir…

Kitap 56 konu başlığıyla Fiziğe dair bütün kavramları ele alıyor, bilim adamlarının doğrularına doğru, yanlışlarına yanlış diyerek, yeni ufuklara dair metaforik izahlarla okuyucunun kavrayışını kolaylaştırıyor. Ayrıca geleceğe dair ipuçları ve sır kapılarının anahtarlarını bize sunuyor.

Şunu ifade etmeliyim ki Fizik Bilimine aşina olanlar kitabın içeriğinden üst düzeyde istifade edeceklerdir. “Külliyatın metodu bütün herkesin anlayabileceği ve okuyabileceği şekildedir.”

Kitap bilim külliyatının ilk eseri dolayısıyla bilimsel metodu ve külliyatın metoduna ilk sayfalarda yer verilmiş. Fiziğin temel konularında hareket konusuyla, insanı kendine sorduğu “ben kimim sorusunun yerine “Nereye doğru gidiyorum” sorusuyla benzerlik kuruluyor.

Kısa fizik tarihiyle Mısır Piramitlerinden Babil Kulelerine kadar büyük medeniyetin izlerinden fizik kuramlarını ele alıyor. Buzul çağından çıkış konusu, üç kutuplu yeni manyetik rezonans, Hz. Davud peygamberin demiri Kudüs’e Yemenden nasıl getirdiği, İtalyan bilimci Galilei’nin kütle çekim kanunu ve Vatikanla yaşadıkları, piramitleri yapanların dünyanın yuvarlaklığını nasıl biliyor olmaları, Snell yasası gibi çok ilginç mevzular anlatılmış.

Yani hangi birini anlatacağım tam bilemiyorum ama dikkatimi çeken tespit ve gerçeklerden bazılarını yazayım. Meraklısına hararetle tavsiye ederim.

Işık çıplak bir halden giyinik bir hale gerçeklikle kavuşmuştur.

Işığın çıplak haline nur diyoruz

Işığın giyinmiş haline ışık diyoruz. Yani nurun bu âlemde kılıflı haliyle ışığa dönüşüyor. Kâinatın yaratılışın Nur’dan olduğu ve bu nurun Nuru Muhammedi olduğu, ilk yaratılan nur…

Uzayın sadece bir tane olmadığı, uzaylar arasındaki geçişlerin kara delikler vasıtasıyla gerçekleştiği, Einstein’in E=mc2 formülündeki eksikliği ışığın nurdan gelişinin kabul edilmemesine bağlı olduğunu kitap ifade ve ispat ediyor.

Evrenin yaratılışında Big Bang teorisinin eksiklerinin ispatı yapılmış. Işık neden kübik yaratılmış? Maddenin katı-sıvı-gaz-plazma hallerinden başka halleri, kütle hacim ilişkisi, zaman ve mekân kavramları, Hz. Süleyman’ın Belkıs’ın tahtını saliselerle getirebilmesinin bilimsel ispatı ve hatta formülü kitapta geçiyor.

Evrenin oluşumu ve hiçlik arasındaki ilişki

Kuranı kerimdeki fizik formülleri, kütle çekim ve açısal momentum, atom altı parçacıkların bilinmeyen yönleri , proton nötron ve çekirdekle ilgili daha neler neler..

Bildiklerimizi unutsak yeridir

Dünyanın oluşumu sırasında onun gaz ve toz bulutu olmadığını; hem bizim anlayacağımız sunumla hem de bilim adamlarının varsayımlarını çürütecek şekilde izah ediyor. Kuantum fizikçilerinin düştüğü hatalar ve üst fiziğe duyulan ihtiyaçtan bahsediyor.

 Bu kitap sadece fiziği ele alıp bırakmamış sonraki çıkacak kitapların bir birini tamamlayıcı unsur olduğunu belirterek bilim külliyatının devamına işaret ediyor.

Eski medeniyetlerin ileri bir teknolojiye de sahipti.

Yeni medeniyet kurulacaksa bu yolda ihtiyaçları tamamlayıcı bir eser devamıyla birlikte okuyucuya sunulacağının müjdesi veriliyor.

Tanıdığım fizik hocalarıyla kitabı tanıştırdım Ruhi Yayınevinden çıkan bu eseri sizlere de tavsiye ederim.