Mehmet Arif Selim'in 27 Şubat 2023 tarihinde Genç Gazete'de yayımlanan köşe yazısı.

Depremlerin 20.günü. 44 binden fazla can kaybettik. Bir canlı bile ölünce kahrolan insanlar olarak, bu kadar canın gitmesine kahrolmamak elde değil.

Her bir ölünün geride kalan yakınlarının ise  yaşadıkları acı, hissettikleri keder elbette ki kelimelerle ifade edilemez. Her birinin ayrı ayrı ve yürek yakan hikayeleri var.

Enkaz altından günler sonra çıkarılanların, yaşadıkları anlara ait anlattıkları bir yandan yürek yakıcı iken, bir yandanda ibretlik.

Evladını, yakınlarını kaybedenlerin, o büyük acılarına rağmen sergiledikleri metanet ve sabır da hepimiz için ibretlik.

Yıkılan ve yıkılmayan binalar, gelecek depremlerde bu kadar büyük acılar yaşamamak için, neler yapılması gerektiği veya nelerin yapılmaması gerektiği hususunda ibret olmalı bizlere.

Koşuşturmacasına kapılıp gittiğimiz hayatın aslında ne kadar pamuk ipliğine bağlı olduğuna, yarınımızın garantisinin olmadığına dair de ibret almalıyız bu felaketten.

Yeri geldiğinde basit meselelerde eleştirip yerden yere vurduğumuz, hatta terör örgütlerinin algı operasyonuna kapılıp hedef haline getirdiğimiz devletimizin ne büyük bir nimet olduğuna dair de ibret almalıyız bu afetten.

O kadar geniş bir alanda, milyonlarca insanın hemen hemen her ihtiyacını karşılayan devletimizin ne kadar büyük olduğunu görmekten rahatsız olanları da gördük.

Bu kadar acı içinde hırsızlık yapanları, yalanları pazarlayanları, siyasi hesap yapanları, kucağına oturdukları batılılı devletlerde beslenen fetöcülerin fesat çabalarını, insanları devlete karşı kışkırtmak isteyenleri de gördük.

Gördük ve tekrar ibret aldık ki, bu ülkenin sırtında yük olan, bu şeytanlaşmış insanlara karşı her zaman uyanık olmalı ve bu soysuzlara karşı dik durmalıyız.

İbretle gördük ki, bu kadar acımız varken bile Diyanet üzerinden din düşmanlığı yapanlar oldu. Diyanetin bölgeye yolladığı imamlardan rahatsız olmuşlar. Her kurumun bir çalışma alanı var.

Ve Diyanet de kendi alanında defin ve manevi destek için imam yollamış. Ulan adiler, Diyanet deprem bölgesine imam değilde dansöz mü yollayacaktı.

Enkazdan insanlar kurtarıldığında Allahu Ekber bağırılmasından bile rahatsız olanları da gördük. Tam ibretlik...

Siyasi hesaplarla veya üç kuruş daha fazla para almak için kentsel dönüşüm çalışmalarına karşı açılmış 7 binden fazla dava var bu ülkede. Umarım bu depremlerden ibret alıp, bu yanlışlardan da vazgeçeriz.

Dünyaya tapmamak, dünya malına gereğinden fazla değer vermemek, sahip olduğumuz nimetlerin kıymetini bilmek gibi, almamız gereken çok ibret var bu büyük acıdan.

Allah ölenlere rahmet, geride kalanlara sabır ve hayırlı ömür versin. Allah bizlere de, ibret alıp gidişatımızı düzeltmeyi nasip etsin.

Allah devletimize ve milletimize zeval vermesin.

Allahu Ekber.

 

MEHMET ARİF SELİM