Özer Yılmaz'ın köşe yazısı.

İstişare, toplumsal uzlaşıyı sağlamak, akıl fikir alış verişinde bulunmak ve sonra da sağlıklı karar vermek ileride telafisi zor olan kararların uygulanmasını engelleyen en önemli yöntem olarak karşımıza çıkmakta. Malum 6 Şubatta gerçekleşen asrın felaketinden sonra yapı stoklarının ve yapı zeminlerinin kalitesine dikkat edileceği beklentisi toplumun her kesiminde olduğu gibi doğal olarak bu şehirde yaşayan bizlerde de oluştu. Bilindiği gibi uzun zamandan beri şehrimizin gündemini, yeni yapılacak kaymakamlık binasının yerinin seçimi meşgul ediyordu. Yeni kaymakamlık binasının yerinin hem stratejik yönden, hem zemin yönünden, hem ulaşım yönünden, hem yeşil alanın korunması bakımından, hem de hava kalitesi yönünden uygun olmadığı sürekli yazılıp çizildi ama dikkate alan olmadı, uyarılar ne yazık ki işe yaramadı.  

Yeni kaymakamlık yerinin uygun olmadığı yazılıp çizilmesine rağmen, ne yazık ki stratejik planlar dikkate alınmadan bir inat uğruna temel kazılarının yapılmaya başladığını bir işim gereği o bölgeden geçerken çıplak gözlerimle gördüm. Temel kazılarının başlanmasını görmek içimin cız etmesine vesile olduğunu üzülerek ifade etmek istiyorum. Tekrar tekrar ısrarla yazıyorum, yeni kaymakamlık binasının yeri uygun değil. Sayın yetkililer gelin buraya kaymakamlık binasını yapmaktan vazgeçin. Bu kadar ısrar sonucu yeni kaymakamlık binasının yeri neresi olabilir diyebilirsiniz. Eğer yapılanmaya, yeşil alanı korumaya ve trafik sorununu azaltmaya yönelik biraz olsun kafa yorulursa önerilecek birçok yerin ortaya çıkacağı kaçınılmaz. Bu yerlerden hele bir yer var ki şehrimizin trafik sorunun çözümüne bile çok ciddi katkısı olabilir.

Önce ki yıllarda eski şehirlerarası otobüs terminali, kamyoncular garajı, halka açık çay bahçesi ve bir petrol ofisinin bir arada olduğu yerler yıkılarak, kamyoncular garajının yerine şimdiki şehirlerarası otobüs terminali diğer yapıların bulunduğu alana da AVM yapıldı. AVM temeli atılmadan, şehrimizin karar vericileri halkın desteğini almak üzere bir tanıtım filmi ve tanıtım projesi hazırlamışlardı. Tanıtım filminde projenin yeşil alanı bol, görselleri şehrimizin mimarisine uygun, tek katlı yapıların yapılacağı görselleri paylaşılmıştı. Paylaşılan bu görseller tanıtım toplantısına katılanlar tarafından benimsendikten sonra AVM inşaatına başlandı. Hoş tanıtım da gösterilen proje ile inşaatı bitip hizmete açılan AVM projesinin aynısı olmadığı sonradan anlaşıldı. Bu yetmezmiş gibi AVM yapısına yeni yeni binalar eklendi, söz konusu alan, bina yığınına dönüştü, kimse taahhüdüne sadık kalmadı.

Tavşan ile havucun hikâyesinin anlatıldığı bir çizgi film oynatılırdı televizyonlarda. Her şeyi havuç olarak gören tavşan, havuçlara ulaşmak için nesnelerin peşinden durmadan ha bire koşar koşar sonra da havuç olarak gördüğü nesneye ulaştığında söz konusu nesnenin havuç olmadığını anlayınca hayal kırıklığına uğrardı, koştuğuna pişman olurdu ama son pişmanlık fayda vermiyordu. Şehrimizde her yeşil alan artık inşaat alanı olarak görülmesin lütfen bu anlayıştan artık vaz geçilsin. Yeni yapılar şehir yaşamını kolaylaştırıcı nitelikte olması gerekirken işler daha da çıkılamaz halde planlanıyor ve yapılmaya çalışılıyor. Şehrimizin kangren haline dönmüş trafik sorunun çözümü için şehirlerarası otobüs terminalinin yerinden çıkarılması gerektiğini düşünüyorum. Şapkadan cin çıkmayacak, sadece planlama ve realist planlama ile bu iş çözülebilir, hem de şehir trafiği ciddi anlamda çözülmüş olur.

Şehirlerarası otobüs terminali şimdiki haliyle hem şehir trafiğini ciddi anlamda olumsuz etkiliyor hem de yetersiz bir yapıya sahip. Şehirlerarası otobüs terminali mevcut yerinden kaldırılarak ulaşımı daha kolay bir alana örneğin Eskişehir yolu üzerine taşınabilir, Kulaca Mahallesi Üst geçidi bu iş için kullanılabilir. Yeni yapılacak terminal binası ulaşımıyla, alt yapısıyla örnek bir yapı olarak yapılabilir. Taşınan şehirlerarası otobüs terminalinin yerine yeni kaymakamlık binası yapılabilir. Bunu yapmakla hem yeşil alan korunmuş olabilir hem de kaymakamlık gibi stratejik bir binanın sıkışık bir alana ve güvenlik zafiyeti oluşturan bir alana yapılmasından vazgeçilmiş olur. Yeni kaymakamlık binasının yeni yerinin uygun olmadığı birçok insan tarafından dile getirilmiş olmasına rağmen ne yazık ki kimse duymuyor, algılamıyor ve soruna çözüm bulmak için çaba sarf etmiyor. Yine belirtmek istiyorum, yeni kaymakamlık binasının yeri kaymakamlık binası için uygun değil. Bu şehre kalıcı bir eser bırakılmak isteniyorsa her yönüyle değerlendirme yapılması gerekir. İleride telafisi zor yatırımlardan kaçınılması gerektiğini ısrarla belirtmek istiyorum. Yazdıklarımızın ne yazık ki işe yaramadığını görmek bu şehirde yaşayan biri olarak bizleri derinden üzdüğünü belirtmek istiyorum. Kalıcı yatırım yapılmadan önce iyi bir planlama yapılarak sonradan pişmanlık duyulacak yatırımlardan kaçınılması gerektiğini ifade etmek her aklıselim insanın yapması gereken şey. Hani bir şarkı var ya ‘Son pişmanlık neye yarar.’ Evet, son pişmanlık neye yarar, tez elden doğru yatırımların şehrimize kazandırılması dileğimle. ÖZER YILMAZ