Kardeşim "sabahın körü" deyimini günün ilk saatlerindeki alaca karanlık için kullanıyorlar ya benim anlatmak istediğim o değildir. Tam tersine bu anlamından hoşlanmıyorum. Zannımca "Sabah'ın Kör'ü" tabiri güne zamanında başlamanın güzelliklerini göremeyen insanlar için kullanmak daha doğru olacaktır.

Güne koruma altında başlayalım! Sığınılabilecek en yüce kudrete sığınarak güne başlayalım. Hani hemen her gün okuduğumuz Felak suresinde deriz ya: "Sığınırım sabahın Rabbine" (1). Söylediğimiz gibi sığınarak başlayalım. Peygamber Efendimiz (sas): "Sabah namazını kılan kimse Allah'ın himayesindedir." (2) buyuruyor. Sabah kalkıp abdestimizi alıp 2 rekat sünneti evde kıldıktan sonra bir camide Allah cc için namaza duralım. Duralım ki bizi himayesine alan Rabbimize şükranımızı sunalım. Şimdi güne böyle himaye altında başlamanın bu güzelliğini göremeyip, düzensiz uykusuna yenik düşen kardeşim Sabah'ın körü değil midir?

Başarının sebebine sarılalım! Yaptığımız işlerde başarılı olmak isteriz. Ticaretimizde, kursumuzda, okulumuzda, sporumuzda, kariyerimizde vb. başarılı olmak isteriz. Güne erken başlayarak; zihnimizin en temiz olduğu, konsantrasyonumuzun en yüksek olduğu ve hatta telefonumuzun çalmayıp kimsenin bizi rahatsız etmeyeceği saatleri kullanalım. Büyük İslam alimi İbni Sina, dünyaca ünlü "Kitabuş Şifa" eserini, her gün, sabah namazından sonra Bağdat'taki bir caminin büyük kandili altında oturarak, kuşluk vaktine kadar yaklaşık 2 saatlik çalışmalar ile yazmıştır(3). Şimdi başarıya giden bu yolu göremeyip uykusuna yenik düşen kardeşim Sabah'ın körü değil midir?

Rızkımıza mani olmayalım! Doğadaki tüm canlılar günün ilk saatlerinde rızık aramaya başlarlar. Sabah'ın ilk ışıkları ile kuşların yiyecek aramalarına çokça şahit olmuşsunuzdur. Şimdi ceviz zamanı, sabahın ilk ışıklarında kargaların asfaltlara bırakıp kırdığı cevizleri görebilirsiniz. Ulusal olarak gelişmiş devletlere baktığımızda; mesaiye başlama saatleri, geri kalmış devletlere göre çok daha erkendir. Biz sabah namazını gece namazına çevirdik adeta. Biran önce kılıp tekrar yatalım fikri ile kalkıyoruz sabah namazına. Gerçi bunun esas nedeni uyumamız gereken saatlerde çok önemli(!) dizileri ve maç yorumlarını seyrediyor olmamızdır. Ama o kısma bu yazıda değinmek istemiyorum. Geçim sıkıntısı çeken kardeşim bizim Peygamberimiz: "Sabah namazından sonra uyumak rızka manidir." (4) buyuruyor. Şimdi geçim sıkıntısının nedenini öğrenip de gözlerini uykuya yuman kardeşim Sabah'ın Kör'ü değil midir?

Güne Peygamber duası ile başlayalım! İşleri yolunda giden kardeşlerimiz için zaman zaman "birilerinin duası ile işleri yolunda gidiyor" deriz. Mazlumun duasını almak önemlidir. Yetimin duasını almak önemlidir. Gizli, kimsenin görmediği, flaşların patlamadığı, selfie çekip beğeni almaya harcamadığımız yardımlarımızın, bizlere elbette büyük faydaları vardır. Anne-Baba duası tabii ki daha büyük bir bereket olacaktır. İşlerin yolunda gitmesi veya tüm planlamalara rağmen yolunda gitmemesinin altında ilk önce Anne-Baba duasını aramak lazım. Hz. Abdurrahman bin Avf'ın (RA) hayatı, bizlere güzel dersler barındırmaktadır. Onun ticaretinin bereketini merak edenler zaman zaman yanına gidip aynı işi yapmalarına rağmen onun fazla kazancının hikmetini sormuşlardır. Verdiği cevap: "Allah Rasulü'nü memnun edip ondan malımın bereketlenmesi için dua aldım..."(5) diye başlar ve eğitimlerde değindiğim diğer maddeler ile devam eder. Peygamber duası ile işi bereketlenmiş. Eğer derseniz ki: "tamam da kardeşim Peygamber duası almış, biz ne yapalım?" ben de derim ki: "Bizim peygamberimiz bizi de düşünmüş ve bizim de işlerimizin bereketlenmesi için "Allah'ım! Ümmetimden sabahın erken vakitlerinde işe koyulanlara bereket ver."(6) diye dua etmiştir. Peygamber duası ile güne başlamayı kim istemez? İşlerinin yoluna girmesi için, işlerinin bereketlenmesi için dahi yorgan ile mücadeleye yenik düşüp gözlerini açamayan esnaf kardeşim Sabah'ın Kör'ü değil midir?

Sabahın tüm güzelliklerini yakalayıp, Rabbimizin razı olacağı şekilde değerlendirmek bizlere nasip olsun. Efendim, Sabah-ı Şerif'lerimiz hayır olsun.

Allah'ın (cc) kulu, Ümmet-i Muhammed'den, kardeşiniz İlyas...

1. Felak suresi 1. ayet

2. Müslim, Mesacid 261-262

3. Gençlerle baş başa - Ali Fuat Başgil

4. Beyhaki, el-adab, 1/276

5. Sahabe Dersleri - Muhammed Emin YILDIRIM

6. Darimi, Siyer, 1