Elektrikli bisiklet motor sürücü, beyin çeşitleri ve her çeşidin elektrik motoru üzerinde oluşturduğu farklar!

Bu içeriğimizde günlük hayatımızda önemli bir yer edinen elektrikli bisiklet ve elektrikli otomobillerin kullanmış olduğu bazı beyin, yani motor sürücüsü tiplerini ve motor üzerinde nasıl bir etki oluşturduğundan bahsedeceğiz.

Belki sizin de dikkatinizi çekmiştir. Bazı elektrikli bisikletler yanınızdan geçerken "arı vızıltısı" benzeri bir ses çıkartır. Bazıları ise hiç ses çıkarmadan yanınızdan su gibi akar gider. İşte bu sesin olup olmamasının nedenini anlatacağım bu yazımda.

Öncelikle bu sesin motorun kendisiyle bir ilgisi yoktur. Sesli olanlar da sessiz olanlar da aynı motoru kullanır. Bu ses değişikliğini kontrol eden şey Motor Sürücü'dür. Halk arasında bilindiği adıyla Beyin'dir. 2 Farklı tip beyin de motor farklı bir elektronik tetiklemeyle çalıştığından bu farklılık oluşur.

1-Elektronik Beyin Tipi (Sesli Model)

Elektrikli araç beyinleri Sinüs Dalga ve Kare Dalga dediğimiz 2 farklı akımla çalışır. Bu model tamamen elektroniktir. Elektrikli bisiklet motorunu kare dalga akımıyla kontrol eder. Kare dalgayı kullanan beyinler sert bir şekilde akım göndererek çalışır ve haliyle motordan da bu sertliğin şiddetini duyabiliriz.

2- CDİ Beyin Tipi (Sessiz Model)

Bu model yazılımlı beyin olarak bilinse de aslında ikisinin yazılımı da aynıdır. Tek farkı ilk maddede bahsettiğim sinüs dalga çeşidiyle motoru kontrol etmesidir. İlk beyin tipimiz motora aniden voltaj yükseltmesi yaparak hızlandırırken CDİ Beyin tiplerinde akıcı bir milivolt şeklinde enerji motora iletilir. bu sayede hem sürüş konforlu ve sessiz olur, hem batarya anlık yüksek akımlarla zorlanmamış olur, hem de motor daha sağlıklı bir şekilde zorlanmadan kullanılmış olur.

3-Brushless Akıllı Beyin

Bu model ilk beyin modelimiz gibi elektroniktir ve ses çıkararak çalışır. Ancak öyle özellikler barındır ki biz CDİ Beyin yerine bunu tercih etmek durumunda kalırız. Aşağıya diğerlerinden farklarını liste şeklinde yazıyorum:

1- Sensörsüz çalışırlar. Motorun içinde bulunan hall sensörlerin olup olmaması bu beyni ilgilendirmez. Motoru çalıştırması için 3 adet faz olması bu tip beyinler için yeterlidir. Dolayısıyla diğer modelleri kullanan elektrikli araçlar ile sensörlerden biri yandığında yolda kalırken, bu tip beyinlerle beyin yanmadığı sürece yolda kalmazsınız.

2- Derecesizdirler, her motora uyum sağlarlar. Bu tip beyinleri motor modeliniz farketmeksizin alabilirsiniz. Çünkü sensörlerle işimiz olmadığından motorun derecesini belirleyen faktörler de ortadan kalkmış oluyor.

3- İleri-Geri vites özelliği. Anlık olarak tek düğme ile motor yönünü değiştirme kabiliyetine sahiptir. Evet tam düşündüğünüz gibi bu beyni kullanan elektrikli bisikletler geriye de gidebilmektedir.

Akıllı beynin şu an kullanıcıları ilgilendirmeyen bir çok pozitif yanını yazmıyorum. Bu üç madde önemli farklarıydı. Başka bir yazı da görülmek üzere.

Muhammed Ubeyd AYTEKİN