12. sınıf öğrencisiyim ve 12 yıldır bana verilen eğitimde öğrendiğim hemen hemen tüm icatların mucidi olarak ya Alman ya İngiliz yada başka gayri Müslim menşeli isimler zikrediliyor.

Bir yandan derin bir teessüf duyarken diğer bir yandan bu vahim ve acınası durumun sebepleri beynimi işgal ediyor. Beni tefekkür etmeye sevk ediyor.Acaba sorun İslam da mı yoksa İslam'ı hakkıyla yaşamayan bizlerde mi ?

Mucitlerin Hıristiyan ülkelerden çıkması hayrete şayandır. Çünkü mevcut Hıristiyanlığa göre icatların kilise tarafından engellenmesi gerekmektedir. Bunun sebebi tahrife uğramış İncilin müspet bir çok ilimle arasında tenakuz bulunmasıdır.

Bu durum bize şunu gösteriyor ki Hıristiyanlık yalnızca kiliselerde kalmış,kilise dışına sirayet edemez hale gelmiştir.

Özellikle bir şeye daha nazarı dikkatinizi celp ederim.Günümüzün Hıristiyanlık ritüellerinin yanında ilme öylesine sevk ve teşvik eden bir din var ki o da şüphesiz İslamiyettir.

Öyle ki dinimiz İslamiyetin rehberi olan Kuran-ı Kerimin ilk nazil olan ayetinin "ikra" yani oku ile başlaması bizi ilme, öğrenmeye,araştırmaya teşvikinin ispatlarından yalnızca bir tanesidir.

Bunun yanında Kuran-ı Kerimin bir çok ayetinde "hiç düşünmezmisiniz?","Bunda akıl sahipleri için dersler vardır" v.b. bir çok ikaz bizi doğrudan araştırmaya ve öğrenmeye sevk ve teşvik eder.

İnsan anatomisinden güneş, dünya v.s. birçok hakikat Kuranı- Kerimde zikredilir ve müspet ilimlerle arasında hiçbir tenakuz bulunmaz. Peygamberimiz (s.a.v.) bir hadisi şerifinde "İlim Çin'de de olsa alınız " demesi bizi ilme sevk eden ikazlardan biridir.

Muteber sahabelerden H.z. Ali'nin "bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum" söylemi dinimizin ilme verdiği mahiyeti gösteren güzel örneklerdir.

Peki Müslümanlar sair milletlere nazaran ilimde geri oluşu her zaman olan bir durum mu idi?

İsterseniz bu sorunun cevabını sibernetiğin kurucusu olan Cizreli Rezaz El cezeriye , Endülüslü, Cerrahın babası lakaplı Ebul'l Kasım El Zehraviye, Özbekistanlı gökbilimci Ebu Reyyan El Biruniye ve ismini zikretmemiz sayfalar sürecek sair İslam alimlerine soralım.

Bütün bunlar gösteriyor ki eksik olan İslamiyet değil hakkıyla yaşayamayan bizleriz. Bütün Müslümanların uyanması temennisi ile yazıma son verirken "İslami Tedenni" adlı şiirimden bir dörtlüğü sizinle paylaşmak istiyorum:

Şu millet ki dini şanı şerefi,

Bin yıl hüküm sürdü izzeti,

Ne zamanki tek etti dini islamiyeti ,

Allah Avrupa'ya muhtaç eyledi.

Mustakim İNCE

İnegöl Anadolu İmam Hatip Lisesi 12.Sınıf