Taha Kerem'in köşe yazısı.

Ben İnegöl’ün il olmasından yanayım. Hatta âcizane ilgili bakanlıklar için hazırlanan “İnegöl neden İl olmalı?” isimli bir dosyaya katkıda bulunmuştum. Buna bağlı olarak İnegöl’ün Bursa Büyükşehir bünyesine alınacak olmasına temkinli yaklaşıyorum. İnegöllülerin çoğu bu gelişme karşısında tepkili. Özellikle tepkiler, bunu her fırsatta dillendiren Recep Altepe’ye yöneltiliyor.

Burada duralım… Şimdi şu habere dikkat lütfen! “Danıştay Alanyurt için Son Noktayı Koydu.” Dün İnegöl Gündemine Alanyurt ile ilgili bu haber düştü.Süreci hatırlayalım. Mart 2009 yerel seçimleri öncesinde, 1 Ocak 2009 tarihinde, Alanyurt’un Belde statüsüne son verilmişti. Alanyurt İnegöl Belediye sınırları içerisine dâhil edilmişti.

 Bu gelişmeyi olumlu bulan Alanyurtlular yapılan araştırmaya göre çoğunlukta idi. Tepki gösterenler de vardı. Şu an memnunlar mı, bunu tekrar Alanyurtlulara sormak gerekiyor. Ayrıca yorum yaparken İnegöl Belediyesi’nin Alanyurt’a yaptığı yatırımları dikkate almak gerekiyor.

Tepki gösterenlerin bayraktarlığını Durmuş Aydın üstlenmişti. 2009 Mart yerel seçimlerine Alanyurt Belediye Başkan adayı olarak hazırlanan Durmuş Aydın, yürütmenin durdurulması için dava açmıştı.Bu dava ile birlikte Belde Belediye Başkanlığının da açtığı bir dava vardı. Alanyurt’un yeniden Belde statüsüne kavuşturulması isteniyordu. Ve süreç tamamlandı. Açılan davalara Danıştay 8. Dairesi son noktayı koydu. Alanyurt artık her şeyi ile İnegöl’ün bir parçası.

Bu hikâyeyi iyi okuyalım. Çünkü büyük ihtimalle Büyükşehir’e bağlanırken aynı hikaye yazılacak…Alanyurt İnegöl’e bağlandı; 5393 sayılı Belediye Yasasının 11. maddesi uyarınca…Alanyurt İnegöl’e bağlandı: 24.12.2008 tarih ve 27090 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 23.12.2008 tarih ve 2008/10645 sayılı İdari Bağlılığın Değiştirilmesi Kararıyla…

Peki, bu karara itirazın gerekçesi neydi? Alanyurt Belediyesinin gelir kaynakları ile İnegöl Belediyesinin desteklenmesi amacını taşıdı iddiası…Yapılan işlemin Demokratik Devlet ilkesine, Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartının 5. maddesine aykırı olduğu iddiası… Vatandaşa hizmet götürülmesinin engellendiği, kamu yararına aykırı hareket edildiği iddiası…

 

İddiaların hiç biri kabul edilmedi… Şimdi biz Alanyurt, Büyükşehir de İnegöl olsun. Durmuş Aydın, Alinur Aktaş olsun. Alinur Aktaş ta Recep Altepe olsun. İnegöl’ün Büyükşehir’e bağlanmasına bir de bu açıdan bakalım. İlgili kanun çıkarsa,  gerekçeleri yasal olarak ortaya konulursa,  Alanyurt’un bağlanması için ortaya koyduğumuz gerekçeler, İnegöl’ün de Bursa Büyükşehir’e bağlanması için ortaya konulursa…

İşlemin kamu yararına ve hizmet gereklerine uygun olduğu ortaya konulursa…Hayır! Olmaz! Bunu kabul etmiyoruz! İnegöl ile Bursa birçok yönden farklı!

Alanyurt’un İnegöl’e bağlanması ile Büyükşehir’e bağlanmamız kıyaslanamaz!

Falan, filan…

Biz ne kadar sesimizi yükseltirsek yükseltelim…

Gereği düşünüldü… Oy birliği ile karar verildi… Alanyurt İnegöl’e, İnegöl Büyükşehir’e hayırlı olsun!

Demek ki neymiş? Büyük balık, küçük balığı yutarmış…

 

TAHA KEREM-19 AĞUSTOS 2011-ARŞİVDEN DÜŞÜNCELER