"Kaşıkçı Mezarlığı" diye anılan Sinan Bey Mahallesi'nin mezarlığının yeri, iskana açılmış; yerine Kırcalı Camii ve İnegöl Sanat Okulu inşa edilerek çevresi, meskun mahal haline getirilmiştir.

Cuma Mahallesi'ne ait mezarlığın yerine de önce mazot ile çalışan elektrik dinamosu, inşa edilmiştir.

Ardından kapalı belediye sebze hali inşa edilmiştir. Son aşamada ise buraya, İnegöl Kültür Merkezi binası ile belediye ek hizmet binası inşa edilmiştir.

Yenice ve Hamidiye mahalle mezarlıkları ise tamamen iskana açılarak şahıs malı haline gelmiştir. 1940'lı yıllara kadar hükumet konağı olarak kullanılmış olan eski "Emlak-ı Şahane Binası" yıktırılmış; yerine günümüzdeki belediye binası inşa edilmiştir.

Bu arada yeni hükumet binası için temel kazı çalışmaları yapılırken Hekimoğlu Ali Bey Camii de yıkılmıştır. Eski Belediye Bedesteni'nin güney kapısı girişinde yer alan belediye hizmet binası da -aslı otel olan- günümüzdeki "Kent Müzesi" binasına taşınmıştır .

İshak Paşa Camii çevresinde yer alan mezarlığın kaldırılması ile açılan saha, park haline getirilirken Çınarlar altı da "çay bahçesi" olarak dizayn edilmiştir.

Günümüzdeki hükumet binasının yerinde bulunan ve eski belediye başkanlarından Osman Bey'in inşa ettirmiş olduğu 25 yataklı eski hastane binası karşısına da cumhuriyet i rejimin prestij yapısı olmak üzere sahneli, fıskiyeli, havuzlu ve de görkemli bir aile çay bahçesi inşa edilmiştir.

Ekonomik açıdan bu döneme bakıldığında kasaba merkezinde Eski Bedesten, Beylik Hanı ve Belediye Bedesteni çevresinde oluşan ticari faaliyetlerin yanı sıra sanayi tesisi olarak Cerrah'ta bir kereste fabrikası, kurulmuştur.

Ayrıca Kalbut Deresi kıyısında bir de tuğla fabrikası, faaliyete geçirilmiştir.

Îsaören Köyü yolu üzerinde Bedre Deresi'nden alınan bir su kanalı ile çalıştırılan "Nuri Bey'in un değirmeni" ile Hocaköy Deresi'nden alınan bir su kanalı ile çalıştırılan "Kavaklaraltı Un Değirmeni" faaliyete geçirilmiştir.

Yağhaneler, bozahaneler, marangohaneler, ipek böceği üretimi ile ilgili böcekhaneler, dokuma atölyeleri ve de tabakhaneler, İnegöl kasaba merkezinde görülen ilk sanayi kuruluşlarıdır.

Eskişehir'deki askeri havaalanı ile Bandırma'daki askeri hava alanı arasında stratejik açıdan yer alması gerekli görülmüştür.

İnegölde bir de küçük hava alanı inşa edilmiştir. Bu hava alanı, İnegöl kasaba merkezi ile Akhisar köyü arasında bulunan arazide tesis olunmuş ve İnegöl Türk Hava Kurumu'nca iki adet uçak satın alınarak Türk Hava Kuvvetleri'ne bağışlanmıştır.

Bu dönemin ekonomik durumuyla ilgili olarak daha fazla bilgi almak isteyen okuyucularım, 1940'lı yıllarda İnegöl Ortaokulu'nda coğrafya-tarih dersleri öğretmeni olan merhum Turgut Canmamaş hocamız'ın, İnegöl Halk Evi'nde seminer olarak hazırlayıp sunduğu çalışmaları içeren "İnegöl" isimli kitabına bakabilirler.

Söz konusu kitap, İnegöl Halk Evi'nin, "1"numaralı yayını olarak 1947 yılında neşredilmiştir.

RECEP AKAKUŞ HOCANIN ESERİNDEN

DÜZENLEYİP YAYINA HAZIRLAYAN

AYHAN BAYRAKTAR