Nurettin Yıldız'ın köşe yazısı.

Allah azze ve celle hepimize ramazanı başarmayı kolay etsin. Âmîn. Gelin bu ramazan için çok özel ve etkisi bir ömür sürecek plan yapalım.

1- Uygun bir planlama ile günün dört ayrı dilimine Kur'an tilaveti yerleştirilmelidir. Mesela öğle öncesinde, ikindi öncesinde, akşam öncesinde ve teravihi beklerken şeklinde yapılabilir. Bu ramazan zamanında herkes kendi hatmini okumalıdır. Bir hatim de topluca yapılabilir; bir kişi okur, gerisi dinler.

2- Öğle ve ikindi namazları da cemaatle kılınmalıdır. Bu iki namazın sonrasında kitap okumaları yapılmalıdır. İhya’dan bir bölüm seçilip okunabilir. Riyaz’dan da seçme hadisler okunabilir.

3- Öğle sonrasında kısa bir kestirme ile gecenin yorgunluğu giderilebilir. Bu asla bir saatten fazla olmamalıdır.

4- İftar sofrasının hazırlanmasına evdeki herkes katılmalıdır. Mutfak sahibinin talimatlarına göre herkes görevini yapmalı, o hazzı yaşamalıdır. Herkesin hazırladığı sofraya iftardan birkaç dakika önce oturulmalı ve ezanın okunması beklenmelidir. Bu bekleme anı bir nevi mahşerde, Rabbimizin affını bekleyen mü'minlerin heyecanı gibi olmalıdır. Küçük çocuklar varsa özellikle onların günahsız ağızlarından güzel dualar yapılmalıdır. İstiğfar ve dua için belki Arafat vakfesinin benzeri olabileceği tarif edilemez bir beş dakikadır o dakikalar. Oruçların kabulü için, günahlarımızın mağfireti için, hastalıkların ve sıkıntıların gitmesi için yapılacak duanın öyle bir benzeri bulunamaz. Bir dakika kala da evin büyüğü herkesin âmin diyeceği kısa bir dua yapmalıdır. Türkçe veya ailenin dili ne ise onunla da dua yapılır. Âmin ile beraber de mümkünse hurmayla, değilse suyla iftar edilmelidir. Oruç tutmamış olsalar bile çocuklar kesinlikle o sofrada olmalıdırlar. O gün oruç tutamayan kadınlar da kesinlikle sofrada olmalıdırlar. O sofra, tekrarı cennette kurulacak ve öylece aile bireyleri olarak oturulacak bir sofradır. Kıymeti bilinmelidir. Sofranın bu güzel yönü kaçırılmasın diye de yemek meşgalesi erkenden bitirilmelidir. Bir eksik kalmış olsa bile bu dua lezzeti kaçmasın diye o eksik bırakılmalıdır. Bu sofradaki çocuklar, yaşları ilerleyip hayata atıldıklarında o sofrada yerden ayakları kesilip Arş’a doğru yükselir gibi olacaklardır biiznillah.

5- İftardan önce yüz kere sübhânellâhi ve bihamdihî şeklinde zikir yapılmalıdır.

6- Yemekten hemen sonra vakit geçirilmeden akşam namazı kılınmalıdır. Yatsı vaktine kadar fazla zaman kalmayacağı için bir plan yapmaya gerek yoktur. Çay içilebilir, muhabbet edilebilir, çocuklarla oynanabilir. Akrabalarla telefon görüşmeleri yapılabilir.

7- Yemek konusunda doktorların tavsiyelerine muhakkak uyulmalıdır. Onların yemek konusundaki tavsiyeleri, müftülerin fetvaları ayarındadır.

8- Teravih vakti gelince de mahalle camisine gider gibi hazırlığımızı yapalım. Güzel kokumuzu sürelim. Melekler görsün ki camilerimiz açık olsaydı biz Rabbimizin mescitlerine koşacaktık. Böylece evlerimiz fiilî mescidimiz olsun. 


9- Teravih namazından önce yatsı namazı cemaatle kılınsın. Sonra çocuklar ve dayanamayacaklar için kılabildiğiniz kadar kılın, sonra çekilin ruhsatı verilsin. Gerisi yirmi rekât teravih ve ilaveten vitir kılsın. Sonra da herkes özel gündemine çekilsin. Bu esnada küçükler namaza ısındırılacak derken içlerinde namaz nefreti oluşmamasına karşı çok dikkat edilmelidir. Biz planlama yaparken İblis’in elemanları da yıllar öncesinden bize sokuşturdukları fitnelerle planlarını yapmışlardı, bunu unutmayalım. Bir de hastalığı olanlar, hamilelik gibi durumu olanlar plandan yapabildiklerini yapsınlar, gerisini de niyetleri ile tamamlasınlar.

10- Sahur hesapları yapılıp biraz yatılabilir. Gündüz uyuma fırsatlarına göre bu her evde farklı olabilir.

11- Ramazan zamanı boyunca: Binlerce kere salavat getirilmiş olmalıdır. Zikirler yapılmalıdır. Binlerce kelime-i tevhid söylenmelidir. 
Ve muhakkak hayatın, bundan sonrasını bu ramazan zamanına göre yaşamaya karar verilmiş olmalıdır. 

Bu ramazan boyunca; Medyayı yok kabul ederiz. Gıybeti sileriz. Sadakasız gün geçirmeyiz.Tevbesi yapılmamış günah bırakmayız. Ramazan zamanı takvimde bittiğinde bizim yüreğimizde yaşamaya devam edecek olur artık. O bizim umut miladımızdır. Bu hayatta son ramazanımız idiyse zaten kazandık her şeyi diye biliriz. Tekrarı nasip olursa yöntemini de çözmüş olduk demektir. Budur ramazan. Budur umut. Böyledir ibadet. Âmîn. Âmîn. Âmîn. NURETTİN YILDIZ