Ramazan ayı ve diğer kutsal günlerde oruç tutanlar, uzun süreli açlık ve susuzluk sebebiyle ağız kokusundan şikayetçi olabilirler. Bu durum, ağız kokusunu önlemek için sakız çiğneme veya ağız spreyi kullanma gibi yöntemlere başvurulmasını gündeme getirir. Ancak bu yöntemlerin orucu bozup bozmadığı konusu, oruç tutanların sıklıkla sorduğu bir soru. İşte bu sorunun cevabı...

Genç Gazete Oruçlu Iken Sakız Çiğnemek Orucu Bozar Mı  (1)

Sakız Çiğnemek orucu bozar mı?

Oruçlu, besin ve sıvı aldığında orucu bozulur.  Bu sebeple besin ve sıvı içeren sakız çiğnemek de orucu bozar.

Sakızlar içindeki aroma ve tatlandırıcılar boğazdan geçtiği ve mideye ulaştığı için orucu bozar. Şekersiz ve tatsız sakızlar dahi, içeriğindeki bilinmeyen katkılar ve maddeler nedeniyle orucu riske atabilir.

Bu yüzden, oruçlu iken sakız çiğnemekten, içeriği net olmayan her türlü maddenin yutulma ihtimali göz önünde bulundurularak sakınmak gerekir.

Genç Gazete Oruçlu Iken Sakız Çiğnemek Orucu Bozar Mı  (2)

Ramazan ayında Sakız konusunda sıkça sorulan sorular ve cevapları

Tadı kaçmış sakız orucu bozar mı? Din İşleri Yüksek Kurulu'nun açıklamasına göre, bilerek çiğnenen sakız orucu bozar, fakat dalgınlıkla çiğnenirse ve hemen çıkarılırsa oruç bozulmaz.

Ağız ve burundan alınıp mideye ulaşan her şey orucu bozar.  Ağız kokusunu önlemek veya diş ağrısını gidermek maksadı ile ağza sıkılan sprey ve benzeri maddeler yutulur da mideye ulaşırsa orucu bozar, yutulmazsa bozmaz.

Önceden çiğnenmiş sakız orucu bozar mı? Sakız çiğnemenin oruç üzerindeki etkisi, çiğnenen sakızın türüne bağlıdır. Tadı kaçmış ve önceden çiğnenmiş sakızların, tad ve lezzet vermediği sürece orucu bozmayacağı ancak bu durumun mekruh olarak kabul edildiği belirtilir.

Genç Gazete Oruçlu Iken Sakız Çiğnemek Orucu Bozar Mı  (4)

Şekersiz sakız orucu bozar mı?  Oruçlu bireyler, ağız kokusunu önlemek amacıyla şekersiz sakız çiğnemeyi düşünebilirler. Ancak, sakızın içeriğindeki öz ve tat maddelerinin orucu bozduğunu bilelim. Ancak özü tamamen alınmış, lezzet vermeyen sakızların bazı durumlarda çiğnenebileceği ifade edilir. Ancak sakızın üretimi ve içeriği hakkında net bilgi olmadığı için oruç riske atılmış olur.

Sakız gıda sayılır mı? Evet Sakız da bir gıdadır. İçerdiği aroma, tatlandırıcı ve katkı maddeleri sebebiyle, yutulmadan ağız içinde çiğnense bile orucu bozar.

Ağız ve burundan alınan her türlü madde, mideye ulaşması durumunda orucu bozar. Günümüzde üretilen sakızların, ağızda çözünen katkı maddeleri içermesi bu sebeple orucu bozma riskini artırır. Bu yüzden, oruç tutarken sakız çiğnemekten kaçınmak en doğru yaklaşım olarak önerilir.

Genç Gazete Oruçlu Iken Sakız Çiğnemek Orucu Bozar Mı  (5)

SONUÇ: Günümüzde üretilen sakızlarda, ağızda çözülen katkı maddeleri bulunduğundan, ne kadar dikkat edilirse edilsin bunların vücuda besin olarak girmesinden kaçınmak mümkün değildir. Bu sebeple bu tür sakızları çiğnemek orucu bozar.  Hangi sakızın orucu bozmayan türden olduğu bilinemeyeceğinden oruçlu iken sakız çiğnenmemeli.

Diyanet uyarıyor: Zincir marketlerden kurban almak caiz mi? Diyanet uyarıyor: Zincir marketlerden kurban almak caiz mi?

Hazırlayan: Ayhan Talha Bayraktar

Editör: Özkan Duran