Zilkade ne zaman başladı, ne zaman bitecek?

2024 yılı dini takvimine göre, Zilkade ayı 9 Mayıs Perşembe günü başladı. Bu mübarek ay, 7 Haziran Cuma gününe kadar devam edecek.

Genç Gazete 2024 Yılının Son Kandili Mevlid Kandili Ne Zaman (1)

Zilkade Ayının tarihi ve faziletleri 

Zilkade ayı mübarek hicri aylardan biridir. Zilkade ayı, Hicri takvime göre yılın 11. ayıdır. Zilkade ayı, onbir ayın sultanı Ramazan-ı Şerif’in ve Ramazan bayramı günleri olan Şevval ayından sonra gelir.

Zilkade ayı, pek çok önemli İslami olayın yaşandığı bir dönemdir. İbn Abbas’a göre, Tevrat’ta bahsi geçen ve Kuran-ı Kerim'de A‘râf 142. ayette yer alan; “Musa’ya otuz gece vade verdik” ifadesi Zilkade ayına işaret etmektedir.

Tefsirlere göre; Hz. Musa'nın Tur-i Sina'da ilahi huzurda 40 günlük manevi eğitimi bu ayda yaşanmıştır. 

 Hz. İbrahim ve Hz. İsmail’in Kâbe’nin temellerini yükselttiği, Hz. Musa ve kavmi için denizin yarıldığı ve Hz. Yunus’un balığın karnından kurtulması gibi önemli olaylar bu mübarek ayda yaşanmıştır.

Genç Gazete 2024 Yılının Son Kandili Mevlid Kandili Ne Zaman (2)

Zilkade Hürmet aylarından biridir

Zilkade ayı 4 Haram aylardan biridir. Bunlara "Mübarek Aylar", "Hürmet Ayları" da denir. Zilkade Haram Aylar'ın birincisidir. Hürmet edilen, savaşın bile yasak olduğu Haram aylar şunlardır: Zilkade, Zilhicce, Muharrem ve Receb 

Hz.İbrahim ve Hz.İsmail devrinden beri bu dört ayda her türlü kötülük, saldırı, zulüm ve savaş ayrıca, özel olarak yasaklanmıştır.

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v) şöyle buyurmuştur: "Haram aylarda üç gün oruç tutana, Allahu Teâlâ 900 senelik oruç sevabı yazar."

Genç Gazete Yemin Edilen 10 Gece Mübarek Geceler Kandil Cami Kabe Medine (6)

Hac mevsimi, hac heyecanı

Zilkade ayı ile Hac mevsimi başlar. Günümüzde de hacılar bu ayda hac heyecanını yaşamaya başlarlar. Hac hazırlıkları bu ayda tamamlanır. Hacı adayları bu ayda Kabe'ye ulaşırlar. Zilkade ayı bitince  Kurban bayramının da içinde yer aldığı Zilhicce ayı başlar.

Bu ayda, Pazartesi ve Perşembe günleri oruç tutmak çok sevaptır.

Genç Gazete 2024 Yılının Son Kandili Mevlid Kandili Ne Zaman (5)

Borsa haram mı? Hisse senedi alıp satmak caiz mi? Borsa haram mı? Hisse senedi alıp satmak caiz mi?

Kaynak: Diyanet