Günümüzün küresel ekonomisinde, ürün ve hizmetlerini ihraç eden işletmeler, ihraç etmeyenlere göre önemli bir avantaja sahiptir. İşletmeler diğer ülkelerdeki müşterilere satış yaparak daha geniş bir pazara ulaşabilir ve daha fazla gelir elde edebilir.

KÜRESEL MARKA OLMAK İÇİN DOĞRU DESTEĞİN ÖNEMİ

Günümüzün küresel ekonomisinde, ürün ve hizmetlerini ihraç eden işletmeler, ihraç etmeyenlere göre önemli bir avantaja sahiptir. İşletmeler diğer ülkelerdeki müşterilere satış yaparak daha geniş bir pazara ulaşabilir ve daha fazla gelir elde edebilir.

Ancak ihracat, özellikle küçük işletmeler için zor olabilir. Yabancı alıcı bulmak, yabancı düzenlemelere uymak ve denizaşırı lojistiği gibi dikkate alınması gereken birçok faktör vardır.

Yurt dışı desteğin devreye girdiği yer burasıdır. Pek çok ülke ihracatçıların başarılı olmasına yardımcı olacak programlar ve hizmetler sunar. Bu programlar yurt dışı mağaza desteği, yurt dışı pazarlama desteği, markalaşma desteği, finansal yardım, teknik tavsiye ve pazar araştırması gibi konularda olabilir. Bu yazımızda ağırlıklı olarak yurt dışı mağaza desteği ve markalaşma üzerinde duracağız.

Birçok ülke, hizmet ihracatına yönelik arttırılmış teşvikler, ihraç edilen ürünler üzerindeki vergi ve vergilerin iadesi planı ve karşı ülkede pazar edinmeye yönelik mağaza ve kira destekleri gibi ihracat teşviki sunmaktadır. Bu programlar, işletmelerin maliyetlerini düşürmelerine ve karlarını artırmalarına yardımcı olabilir.

Devletler ayrıca bazı sivil toplum örgütleri ya da kar amaçlı kuruluşlar aracılığıyla ihracatçılara yukarıdaki konularda teknik yardım da sağlar. Pazar araştırması, eğitim ve yabancı alıcılarla buluşturma dâhil olmak üzere bir dizi hizmet sunar.

Ülkemizde de son yıllarda ihracat potansiyelimize ulaşabilmek ve her geçen gün ihracat miktarımızı arttırmak adına çalışmalar yapılmaktadır. Bu anlamda Türk marka imajını yerleştirebilmek için Türk markası sahibi ihracatçıların yurt dışında markalarının bilinirliliğini arttırmak, yurt dışı pazarlarda yerleşik bir marka olması için maddi ve maddi olmayan destekler sağlanmaktadır. Bunların başında ihracatçı firmaların yurt dışında açacakları ofis, mağaza, depo, showroom vb. birimlerine ilişkin kira giderleri, hedef pazarlarında gerçekleştirdikleri tanıtım faaliyetlerine ilişkin giderler ve yurt içinde marka tescil belgesine sahip oldukları markalarının yurt dışında tescili ve korunmasına ilişkin giderler karşılanmaktadır. Bu destek unsurlarının her biri başlı başına çok önemli destek unsurlarıdır. Çünkü yurt dışına ihracat yapan bir firmanın ihracat pazarında daha fazla yer etmesi ve daha bilinir olması orada yerleşik olmasıyla çok yakından ilgilidir. Fakat yurt dışı pazarından en basitinden bir satış mağazası açma niyeti firmaları hem maddi anlamda hem de tecrübe anlamında oldukça korkutmaktadır. Şöyle ki; mağazaların kiralama metre kare fiyatlarının çok yüksek olması, mağazanın genel giderlerinin önemli boyutlara ulaşması, mağazanın devamlığını sağlayacak personel giderleri hepsi bir araya geldiğinde çok ciddi rakamlara ulaşmaktadır. Bu noktada devletin ihracatçılara bu giderlerinin önemli bir kısmını karşılama yönünde destek olması ihracatçılarımızı çok rahatlatmakta, harekete geçme yönünde cesaretlendirmektedir. Bu destek unsurlarından yararlandıktan sonra mevcut pazarında daha kalıcı olmak isteyen ya da oraya tam anlamıyla sirayet etmek isteyen ihracatçılar çok rahat bir şekilde mağaza açıp orada kalıcı olabilmektedir. Bunun yanı sıra mağaza açarak yurt dışına açılan ihracatçılarımızın ürün ve hizmetlerinin satışı kolaylaşacağı için işletmenin satışlarının artması çok daha hızlı bir şekilde olacaktır.

Bunun yanı sıra uzun yıllardan beri devam eden ve Türk markası imajının oluşmasına çok önemli katkı sağlayan TURQUALITY programı da ihracatçılarımızın yararlandığı önemli destek unsurlarından bir diğeridir. Bu marka programı kapsamından yararlanmak isteyen işletmeler patent, faydalı model, endüstriyel tasarım tescili, pazara giriş belgesi, ruhsatlandırma, kurumsal altyapıya yönelik danışmanlık giderleri ve destek kapsamına alınan markalı ürünlerine ilişkin yurt dışı marka tescil/yenileme/koruma desteklerinin yanı sıra franchise faaliyetlerine yönelik giderler gibi destek unsurlarından yararlanabilmektedir. TURQUALITY kapsamında işletmeler her bir Pazar için 5 yıl sürerle desteklerden yararlanabilir ve yararlanılan destek unsuruna göre azami tutarlar belirlenmektedir.

Bu ve bunun gibi birçok destek unsurundan yararlanmak ihracatçı firmalarımız için çok kolaydır. Bunların araştırılması ve/veya bunlarla ilgili faaliyet gösteren danışmanlık kuruluşlarından hizmet alınması bu desteklere ulaşmak için yeterli olabilecektir. Bununla beraber detaylı bir araştırmaya sizler girmeden önce yurt dışında mağaza açarak orada kendi markasıyla kalıcı olmak isteyen ihracatçılarımıza birkaç öneride bulunalım.

-       İlk olarak ürünlerinizi veya hizmetlerinizi satmak istediğiniz ülkeleri belirleyerek başlayın.

-       Her ülkedeki dili ve gelenekleri araştırın.

-       O ülkenin dilini ve gelenekleri bilen kişileri işe alın ve eğitin.

-       Beklentilerinizi özetleyen bir müşteri hizmetleri politikası geliştirin ve yurt dışındaki mağazanızda bu beklentinizin karşılandığından emin olun.

Doğru destekle, ihracat yapmanın zorluklarını aşabilir ve işletmenizi küresel bir başarıya dönüştürebilirsiniz.