Celal Can Kara'nın köşe yazısı

Yatırım teşvik belgesi (YTB), belirli sektörlere veya bölgelere yatırım yapan işletmelere vergi indirimleri ve diğer teşvikler sağlayan bir devlet desteğidir. YTB' ler, iş yapma maliyetini düşürmeye yardımcı olabileceğinden, büyümek veya yerini değiştirmek isteyen işletmeler için değerli bir araç olabilir.

            İlk ve en önemli avantaj olarak vergi muafiyetleri YTB lerin en önemli faydası olarak ön plana çıkmaktadır. YTB'ler tipik olarak indirimli kurumlar vergisi oranları, ithalat vergilerinden muafiyetler ve hızlandırılmış amortisman gibi çeşitli vergi indirimleri sunar. İthalat esnasında karşılaşacağınız Gümrük Vergisi, İlave Gümrük Vergisi ve KDV gibi vergilerden muafiyet sağlarsınız. İthalat yapmayıp yurtiçi piyasadan alacağınız ürünlerle yatırım yapacaksanız bu durumda da ödeyeceğiniz KDV nin ortadan kalkmasını sağlar. Yıl  sonlarında şirketin elde etmiş olacağı kardan ödeyeceği verginin yaptığınız yatırım oranında azalmasını sağlar. Bu vergi indirimleri işletmelere önemli miktarda para tasarrufu sağlayabilir ve bu da araştırma ve geliştirme, pazarlama veya çalışan eğitimi gibi başka amaçlar için kullanılacak kaynakların serbestçe kullanılmasını sağlayabilir. Ayrıca işletmelerin maliyetlerini azaltarak ve sermayeye erişimlerini artırarak daha rekabetçi olmalarına yardımcı olabilir. Bu, işletmeleri yatırımcılar ve müşteriler için daha çekici hale getirebilir, bu da son noktada satışların ve karların artmasına fayda sağlayacaktır.

yatırım-teşvik-belgesi

            YTB lerin çok önemli avantajları olmasına karşın bazı küçük dezavantajları da söz konusu olabilmektedir. Bunların başında karmaşıklık gelmektedir. Bir YTB için başvuru süreci karmaşık ve zaman alıcı olabilir. İşletmelerin, süreci yönlendirmelerine yardımcı olması için danışmanlarla birlikte çalışması gerekebilir. YTB alan işletmeler bir dizi uyumluluk gerekliliğine tabidir. Bu gereksinimler külfetli ve maliyetli olabilir ve zaman içinde değişebilir. Bir işletme YTB'nin şartlarını yerine getiremezse, belgeyi kaybedebilir ve cezalara tabi olabilir. Bunlar her ne kadar dezavantaj gibi görünmesine karşın bilgi ve deneyim sahibi kişilerce yapılması ve işletmelerin bu hususlara dikkat etmesi durumunda ortadan kaldırılabilecek dezavantajlar olarak durmaktadır.

Genel olarak, YTB'ler büyümek veya yerini değiştirmek isteyen işletmeler için değerli bir destek unsurudur. Ancak işletmeler, başvurmadan önce bir YTB kullanmanın avantajlarını ve dezavantajlarını dikkatlice düşünmelidir. Bir YTB kullanıp kullanmamaya karar verirken göz önünde bulundurulması gereken bazı ek detaylar şunlardır:

-       Bazı endüstrilerin YTB'lere hak kazanma olasılığı diğerlerinden daha fazladır. Ya da sağlanan destek unsurları bazı sektörlerde daha çokken bazı sektörlerde daha az olabilmektedir.

-       YTB'ler genellikle yalnızca belirli büyüklükteki işletmeler tarafından kullanılabilir. İsteyen her işletmeye ve sektöre destek unsurları sağlanmaz. Sektörden sektöre değişen yatırım tutarı alt limitleri vardır. Ayrıca bazı sektörlerin ülkeye katma değer sunup sunmama durumuna göre desteklenmeyen sektörlerde olabilmektedir.

top-view-office-desk-with-growth-chart-hands-holding-magnifying-glass

-       Bazı bölgelerin diğerlerine göre YTB alma olasılığı daha yüksektir. Kimi bölgeler çok gelişmiş olduğundan buralara daha fazla yatırım yapılması istenmeyeceği için destek unsurları ya hiç yoktur ya da çok azdır. Bazı bölgelerde ise o bölgenin kalkınması öncelikli olduğu için destek unsurları çok daha geniş olabilmektedir.

-       Gelecekte işletmenizi büyütmeyi veya yeniden konumlandırmayı planlıyorsanız, bir YTB sizin için çok değerli bir destek unsuru olacaktır.

Bir YTB kullanmayı düşünüyorsanız, işletmeniz için geçerli olan belirli gereksinimler ve avantajlar hakkında daha fazla bilgi edinmek için bir vergi danışmanı veya iş danışmanıyla görüşmelisiniz.