Celal Can Kara yazdı

Bu hafta imalatçılar tarafından çokta bilinmeyen ama işletmelerin nakit akışına önemli katkısı olabilecek bir KDV muafiyetinden bahsedeceğiz. İlk olarak 2018 yılında yapılan değişiklikle birlikte uygulamaya giren bu muafiyet yıllar içerisinde bitiş sürelerinde yapılan uzatımlarla birlikte günümüze kadar uygulanmaya devam etmiştir. En son olarak da yakın zamanda yapılan düzenlemeyle birlikte 31 Aralık 2023 olan süre sonu 31 Aralık 2024 olarak değiştirilmiştir. Yani söz konusu KDV muafiyeti 31 Aralık 2024 tarihine kadar uygulanmaya devam edecektir. Uzun bir süredir devam eden bu uygulamaya karşın ticari hayatta bu muafiyetten faydalanabileceğini bilen mükellef sayısı da ciddi derecede düşüktür. Öyle ki; ithalat esnasında KDV ödemesi gerektiğini düşünen birçok ithalatçı firmayı, bu kanun maddesinden haberdar ederek, KDV ödemeksizin ithalat işlemlerini yapabilecekleri yönünde uyarmamız ve bilgilendirmemiz gerekiyor. Örneğin; 2 milyon 500 bin TL tutarındaki yeni bir makineyi ithal etmeyi ya da yurt içinden temin etmeyi düşünen biri, yatırım teşvik belgesi alt limiti 3 Milyon TL olduğu için yatırım teşvik belgesi alamadığından her hangi bir muafiyetten faydalanamayacağını düşünüyor. Oysaki yatırım teşvik belgesi kapsamına girmeyen ya da alt limit tutarları yeterli gelmeyen bu tarz alımlarda bahsi geçen kanun maddesine istinaden KDV muafiyetinden yararlandırılabilir. Bu durumda örnekteki tutar için en düşük 500 bin TL KDV ödemesi gerekirken, bir anda KDV yükümlülüğünden kurtulmuş olabilir. Bu da işletmeler için çok ciddi bir nakit akışı sağlayacaktır.

Katma Değer Vergisi Kanunu'nun geçici 39. Maddesinde yer alan bu düzenleme, sanayi sicil belgesine haiz katma değer vergisi mükelleflerine, münhasıran imalat sanayiinde kullanılmak üzere yapılan yeni makina ve teçhizat teslimlerinde 31 Aralık 2024 tarihine kadar KDV'den istisna sağlıyor.
Bu istisna kapsamında, 2018/11674 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile belirlenen makina ve teçhizat teslimleri yer alıyor. Bu kapsamda yer alan makina ve teçhizatların teslimi sırasında, satıcı tarafından alıcıya KDV faturası düzenlenmiyor. Alıcı, bu teslimleri KDV beyannamesinde istisna olarak beyan ediyor.
KDV muafiyeti, imalat sanayiinde faaliyet gösteren mükelleflerin üretim maliyetlerini düşürmesi ve rekabet gücünü artırması açısından önemli bir avantaj sağlıyor. Bu muafiyet sayesinde, sanayiciler yeni makina ve teçhizat yatırımlarını daha kolay ve daha uygun maliyetle gerçekleştirebiliyorlar.

İmalat Sanayisine Destek
KDV muafiyeti, imalat sanayisinin gelişimine ve rekabet gücünün artmasına önemli katkı sağlayacak. Bu muafiyet sayesinde, sanayiciler yeni teknolojilere ve daha verimli makinalara daha kolay erişebilecek. Bu da üretim maliyetlerinin düşürülmesine ve ihracat potansiyelinin artırılmasına yardımcı olacak.
KDV muafiyeti, imalat sanayisinin istihdam ve üretim artışına da katkı sağlayacak. Bu muafiyet sayesinde, sanayiciler yeni makina ve teçhizat yatırımları yaparak istihdam ve üretim kapasitelerini artırabilecek.