Turhan Şahin'in köşe yazısı.

İZ BIRAKAN İNEGÖLLÜLER

İSMAİL DURUTAN:İnegöl Kız İmam Hatip Lisesi Arsa Bağışçısı, yağhane işletmecisi, esnaf. Zade İsmail Efendi olarak tanınırdı. 1309-1893 yılı İnegöl doğumludur. Ağabeyi Emin Durutan ile birlikte yağhane işletmeciliği yaparak ilçemizde hayatını sürdürdü. Ayçiçeği, zeytin, susam gibi ürünleri işleyerek yağ çıkarırlardı. Zaman içinde aynı işyerinde helva imalatı da yaptı. Döneminin varlıklı kişilerindendi. Aile Alanyurt Köyü Camiinin de yer bağışçısıdır. 1983 yılında vefat etti. Cami yeri olarak bağışlanmasını vasiyet ettiği 1200 metrekare arsayı mirasçıları; eşi Sabriye Durutan, kızı Ayşe Özsaraç, kızı Güzin Özkan ve torunu Emin Durutan 1991 yılında İnegöl Kız İmam Hatip Lisesi arsası için bağışladılar. Kaynakça : 07.03.2017 tarihinde kızı Güzin Özkan ve torun Semih Özsaraç ile görüşüldü.   

EMİN DURUTAN: Bursa İl Genel  Meclis Üyesi, İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı, esnaf. 01.07.1882 İnegöl doğumludur. İnegöl’ün “Zadeler” diye bilinen köklü ailelerindendir. İlkokul’dan sonra İnegöl Rüştiyesini de bitirir.  Çarşı içinde babasının yanında ticarete başlar. Susam ve ayçiçeğinden yağ, tahin helvası üretimi yaparken,  bir yandan hazır yağ satışı da yapar. 17.07.1951 tarihinde vefat edene kadar aynı işi sürdürür. 1927-30 yılları arasında, 1941 yılında da Bursa İl Genel Meclisi’nde İnegöl’ü temsil eder. 22.12.1943-29.04.1946 tarihleri İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanlığı yapmıştır. İsmi İlçemiz Kemalpaşa Mahallesi’nde “Zade Emin Sokağı ve Çıkmazı” adlı sokaklarda yaşatılmaktadır.

FEVZİ DÜLGER:İnegöl Belediye Başkan Yardımcısı, Meclis Üyesi, 1980 yılı Samsun Bafra doğumludur. İlk ve orta öğrenimini Samsun’da lise öğrenimini İnegöl Lisesi’nde yaptı.  Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü mezunudur. Kurucusu ve sahibi olduğu SMF Mühendislik firmasında şirket müdürü olarak görevini sürdürmektedir. İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası Mimarlık Mühendislik Grubu Komite Başkanlığı görevini beş yıl  süreyle yerine getirdi. 30 Mart 2014 Yerel Seçimlerinde İnegöl Belediyesi Ak Parti Belediyesi  Meclis Üyesidir. Beraberinde Umuteli Sosyal Yardımlaşma Derneği Yönetim Kurulu üyesidir. 2004 yılında İnegöl Mobilya Endüstrisi Teknik Elemanlar Derneği Kurucu Yönetim Kurulu Üyesidir. İnegöl Posoflular Kültür ve Yardımlaşma Derneği ve Ilgar Spor Kulübü Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerini de sürdürmektedir. İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban döneminde görevlendirildiği Belediye Başkan yardımcılığı görevine devam etmektedir.

Kaynakça : www.inegol.bel.tr/yonetimmeclisuyeleri/kisi/98

KAYNAK:1299’DAN GÜNÜMÜZE 1299 İNEGÖLLÜ-TURHAN ŞAHİN