Turhan Şahin'in köşe yazısı.

İZ BIRAKAN İNEGÖLLÜLER

AHMET CAN: Pastaneci, meslek önderi, usta. 1952 Çankırı Orta İlçesi Karaağaç Köyü doğumludur. İlkokul eğitimini köyünde yaptı. 1966 yılında Ankara’ya taşınıldı. Aynı yıl çırak olarak pastaneciliğe başladı. Askere gittiği 1972 yılına kadar çalıştı, mesleği öğrendi. 1975 yılında kendi işyerini kurdu.  1983 yılında aile olarak İnegöl’e yerleştiler. Sedef Pastanesi adıyla ilçemizde pastanecilik sektöründe faaliyete başladılar. Zor ve hareketli bir sektörde ilçemizde otuz yılı aşkın bir süre çok başarılı bir süreç yaşadılar. Sedef markası İlçemiz dışında da ürünleri ile bilinen, aranılan İnegöl’ün bir markası haline geldi. Kaynakça : 02.01.2017 tarihinde kendisi ile görüşüldü.

FETTAH CAN: 12 Ekim 1975 Karacabey doğumludur. Annesi Fikriye Hanım İnegöl’lüdür. Özellikle çocukluğunda İnegöl’de çok fazla zaman geçirmiştir. Babasının teşvik ve yönlendirmesi ile müzisyen olmaya karar verdi. Bursa Belediye Konservatuvarı Türk Müziği  Bölümü için açılan sınavı ikincilikle kazandı. Şan dersleri ile birlikte ud ve gitar çalmayı öğrendi. Lise’yi dışarıdan bitirdi. Müzik yaşamını İstanbul’da sürdürmeye karar verdi. “Ara Ara” adlı şarkısı Emel Müftüoğlu’nun albümünde yer aldı.  Giorgos Mazonakis adlı Yunanlı şarkıcının Ta Isia Anapoda albümüne üç şarkı verdi, albüm Yunanistan’da çok ilgi görünce Yunanistan “Platin Plak” ödülü sahibi oldu. Albümleri Hazine (2010), Aklımda Kalanlar (2012), Yalanlar Cumhuriyeti (2013) tür. 2011 yılında Yanan Ateşi Söndürdük, Sana Affetmek Yakışır, Boş Bardak, 2012 yılında’da Rüzgar Ektim Fırtına Biçeceğim adlı tekli şarkıları çıkmıştır. Sezen aksu, Hande Yener, Ebru Gündeş, Işın Karaca, Levent Yüksel, Gülben Ergen, Sibel Can, Murat Boz,  gibi sanatçıların albümlerinde beste ve güfteleri yer almaktadır.

 

MUSA CANKAT: Cemiyet adamı, eğitimci, 01 Mayıs 1939 tarihi Antalya Korkuteli doğumludur. İlk ve ortaöğretimini Antalya’da yaptı. Antalya Cumhuriyet İlkokulu ve Antalya Erkek Sanat Okulu Tesviye Bölümü mezunudur. Yükseköğrenimini yaptığı Ankara Erkek Teknik Öğretmen Okulu’ndan tesviye atölyesi öğretmeni olarak mezun oldu. 1963 yılında İlk görev yeri Artvin Erkek Sanat Enstitüsüdür. Bir öğrenim dönemi sonrasında Ankara Zırhlı Birlikler Okulu’nda altı ay temel askerlik eğitimi ve Siirt’te on sekiz ay askerlik sonrası, öğrenime yeni başlayan İnegöl Erkek Sanat Okulu’nda 30 Eylül 1965 tarihinde tesviye atölyesi öğretmeni olarak göreve başladı. 11.11.1979 tarihine kadar tesviye atölyesi şefi olarak görev yaptı. Aynı zaman diliminde fahri beden eğitimi öğretmeni olarak 8 yılı aşkın hizmet verdi. Emekli olduğu 05.01.1987 tarihine kadar ise İnegöl Endüstri Meslek Lisesi Okul Müdürü olarak görev yaptı. 23 Şubat 1981 tarihinde kısa bir süreliğine  yeni oluşturulmaya çalışılan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü görevine vekalet etti. 1967-68 yılları TÖS Türkiye Öğretmenler Sendikası İnegöl Şubesi bünyesinde tiyatro faaliyetlerini yönetti. Sahneye oyunlar konulmasını sağladı. Memuriyeti sürecinde yerel gazetelerde dönem dönem yazılar yazıp düşüncelerini aktardığı gibi okulun bilinilirliğine de katkı sağladı. Amatör futbol takımları ile özellikle İnegöl Doğanspor’la yöneticilik düzeyinde ilişki kurup öğrenci sporcularını yakından izledi. Emeklilik sonrası bir dönem ticaret yaptı. Aktif siyasetini SHP ve CHP bünyesinde yerine getirdi. İlçe başkanı Hasan Ekşioğlu’nun istifası sonrası 18 Eylül 1987 tarihinde SHP  İlçe Başkanı oldu. 07 Kasım 1995 tarihinde ise CHP  İlçe Başkanı oldu. 05 Şubat 1988 tarihinde İnegöl Öğretmenevi  Yaptırma ve Yaşatma  Derneği Kurucu Yönetim Kurulu Üyesidir. İnegöl’de yaşamını sürdürdü.Kaynakça : 03.02.2017 tarihinde kendisi ile görüşüldü.

KAYNAK:1299’DAN GÜNÜMÜZE 1299 İNEGÖLLÜ-TURHAN ŞAHİN