Turhan Şahin yazdı

YİĞİT ALP (YİĞİT BABA)

Türbesi İnegöl’e bağlı Yiğit Köy’ündedir. Söylenceye göre Yiğit Köyünün bulunduğu yer Osman Gazi  ve arkadaşları tarafından zapt edilmiştir.

O yıllarda Osman Gazi 80 askeri ile Mezit Boğazı yolu ile şimdiki Kınık Köyü’nün bulunduğu yere gelir.

 Amacı bir baskınla İnegöl’ü ele geçirmektir. Bunu duyan İnegöl Tekfuru bir tuzak hazırlar. Mihal adında biri Osman Gazi’yi haberdar eder.

Tuzaktan haberdar olan Osman Gazi bir baskın yaparak düşmanı bozguna uğratır. Kaçan düşmanları at sürerek kovalayan küçük kardeşi Yiğit Alp köyün bulunduğu yerde Harmankaya Tekfuru’nun askerleri tarafından şehit edilir.

Arkadan gelen Osman Gazi süvarileri düşmanı yenerler; Yiğit Alp’i şehit düştüğü yerde toprağa verirler.

 Daha sonra burası yerleşim yeri olunca kurulan köye Yiğit Alp türbesine izafeten Yiğit Köyü denilir. Her yıl mayıs ayının ilk haftası adına pilav etkinliği düzenlenmektedir.

YEGANİ SİNAN ÇELEBİ

Osmanlı devri din ve fen alimi. İsmi Yusuf bin Molla Alaeddin Ali olup, Molla Yegan'in torunudur.

Bursa'da doğmuştur. Doğum tarihi bilinmemektedir.Si-nanüddin lakabı verilip, Yegani nispet edildi.1538'de vefat etti.Dede ve baba-sının medfun olduğu Yıldırım Bayezid  imareti yanındaki muallimhanenin bahçesine defnedildi.

Küçük yaştan itibaren babası ve yakın çevresinden ilme başladı. Veliyyuddi Ahmet Paşa gibi zamanının önemli alimlerinin derslerine devam edip icazet  aldı.

1519'da dedesi Molla Yegan'ın Bursa'daki medresesine tayin edildi. İnegöl'de İshak Paşa, Yıldırım Han Müderrisiği , Amasya Kadılığı, Şam Kadılığı yaptı.

İstanbul Sahn-ı Seman Medreselerine müderris tayin edildi.Daha sonra        emekliye ayrılıp Bursa'daki evine yerleşti. Cömertliği ve güzel huyları ile her kesin sevgi ve saygısını kazandı.

Yetiştirdiği pek çok talebenin yanında kıy- metli eserler yazdı. Seyyid Şerif   Cürcani Hazretlerinin "Şehr-i Mevakıf" ve      "Telvih" kitaplarına haşiyeler yazdı. Pek çok risale kaleme aldı.