İngiliz Reuters haber ajansında verilen haberde, İsrail savaş bittikten sonrasında kendilerine karşı yapılacak saldırıları önlemek adına Arap ülkeleri ve Türkiye taraflarına “tampon bölge” yapmak istediklerini duyurdu.

2020 senesinde İsrail bu planlarını aralarındaki ilişkiyi normale bindirdikleri Arap Emirlikleri, Ürdün, Mısır aracılığı ile Türkiye’ye söylediklerini açıkladılar.

Ayrıca bu bilgiyi 7 Ekim tarihinde İsrail’in Gazze’ye saldırması ile aralarında normalleşme sürecini askıya alan Suudi Arabistan’a da verdiklerini söylediler.

Suudi Arabistan ise böyle bir bilginin verilmediğini söyledi. Üst düzey güvenlik yetkileri den biri “İsrail’in tampon bölgesi kurmak istemesinin sebebi herhangi bir grubun bölgeye sızmasını engellemek” olduğunu ifade etti.

Hayali Durum Testi: Zihninizin Sınırlarını Zorlayın! Hayali Durum Testi: Zihninizin Sınırlarını Zorlayın!

BAE yetkilisi tampon bölgesi ile ilgili konuştu

Abu Dabi’ye İsrail’in tampon bölgesi kurmak istemesi ile ilgili net bir cevap vermedi. BAE yetkilisi “Savaş sonrasında yapılacak olan düzenlemenin yanındayız” dedi.

Kaynaklara göre ise, Arap ülkelerinin birçoğunun tampon bölgesi isteklerine karşı çıktığı belirtildi. İsrail ve Filistin arasında bariyer konusunda olumlu fakat yeri konusunda bir anlaşmazlık olduğu ifade edildi.

Editör: Fırat Çelik