28 Şubat davasının 14 hükümlüsüne verilen hapis cezaları, hastalık ve kocama hali nedeniyle kaldırıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan kararda, hükümlüler hakkında Adli Tıp Kurumu’nun verdiği sürekli hastalık, sakatlık ve kocama haline dikkat çekildi. Kararın ardından emekli generallerin tahliyelerine başlandı.

Adli Tıp Raporları ve Tahliye Süreci

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 14 hükümlünün kalan cezalarının sürekli hastalık ve kocama hali nedeniyle kaldırılmasına ilişkin kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı. Karar, Anayasa'nın 104. maddesinin 16. fıkrası hükmü uyarınca alındı ve Adli Tıp Kurumu'nun hükümlüler hakkında verdiği raporlar gerekçe gösterildi.

Affedilen İsimler

Bu kapsamda, 28 Şubat davası hükümlüsü olan emekli orgeneraller Çevik Bir, Çetin Doğan, Fevzi Türkeri, emekli korgeneral Yıldırım Türker, emekli koramiral Aydan Erol, emekli tümgeneraller Erol Özkasnak, Cevat Temel Özkaynak'ın kalan cezaları, sürekli hastalık ve kocama hali nedeniyle kaldırıldı. Ayrıca, hükümlüler Haci Sülük, Ali Efteraslan, Avni Yılmaz, Sevda Yüksel, Gülbey Sarıoğlu, Süleyman Tuna, Abdulhekim Yılmaz'ın cezaları da aynı gerekçelerle affedildi.

Çetin Doğan Tahliye Edildi

Resmi Gazete’de yayımlanan karar sonrasında tutuklu bulunan emekli generallerin tahliyesine başlandı. 28 Şubat davası sanıklarından emekli Orgeneral Çetin Doğan, İzmir’de tutuklu bulunduğu Buca Kırıklar 1 No’lu F Tipi Cezaevi’nden tahliye edildi. Doğan’ı cezaevi çıkışında eşi Nilgül Doğan ve yakınları karşıladı.

Gerekçe: Hastalık ve Kocama Hali

Kararda, hükümlüler hakkında Adli Tıp Kurumu’nun verdiği sürekli hastalık, sakatlık ve kocama haline dikkat çekildi. Bu gerekçelerle, hükümlülerin kalan cezalarının kaldırılmasına karar verildi. Bu karar, özellikle yaşlılık ve sağlık sorunları nedeniyle cezaevinde bulunmaları sakıncalı görülen hükümlüleri kapsıyor.

Kararın uygulanmasıyla birlikte, emekli generaller ve diğer hükümlüler serbest bırakılmış oldu. Bu durum, kamuoyunda çeşitli tepkilere yol açarken, tahliye edilen hükümlüler ve yakınları karardan memnuniyetlerini dile getirdi.

Kaynak: NTV