Nehre Uçan Otobüste 7 Kişi Öldü Nehre Uçan Otobüste 7 Kişi Öldü

Bölgede tansiyonun yükseldiği bu dönemde, bir sonraki adım ne olacak?

filistin (2)-1

Birçok kişi bu sabah Filistin'de İsrail'e karşı bir savaş olduğunu konuşuyor. Ancak bu durum yeni değil, bu tablo yıllardır bölgede süregelen acıların ve tarihsel gerçeklerin değişmez bir parçası.

filistin (6)

Çatışmanın Son Safhası

Özellikle 2023 yılının başından bu yana, İsrail'in faaliyetleri ve bölgesel etkileri, Filistin'de artan gerilimi tetikledi. Gün geçmiyordu ki yeni bir olay, bölgenin gerginliğini daha da artırmasın. İsrail hergün öldürüyor ve dünya seyrediyordu.

filistin (5)

7 Ekim: Beklenmedik Bir Saldırı

7 Ekim sabahı, Filistin'deki gündelik hayatın sıradan bir günü olarak başlarken, günün ilerleyen saatlerinde dramatik bir şekilde değişti.

"Tüm bu normal gidişat sabah 06.30'daki saldırılarla altüst oldu."

filistin (1)-1

Yahudi bayramının ilk günü olan bu sabah, Filistinli silahlı gruplar Gazze Şeridi'nden İsrail'e roketler fırlattı. İsrail'in Demir Kubbe hava savunma sistemi, atılan roketlerin yoğunluğu karşısında etkisiz kaldı.

Saldırının Arkasında Ne Var?

Saldırıların ardındaki asıl nedenleri anlamak için, Filistin-İsrail çatışmasının özünü derinlemesine incelemek gerekiyor. Bölgede yaşanan tansiyonun ardında, bir asırdır süregelen mağduriyetler ve uluslararası tepkisizlik yatıyor. İsrail yıllardır terör estiriyor, kadın çocuk demeden sivilleri öldürüyor, dünya ses çıkarmıyordu.

Bölgeyi Neler Bekliyor?

Bu çatışmaların gelecekteki sonuçları hakkında kesin bir şey söylemek zor. Ancak bölgedeki genel statükoyu değiştirecek çapta olaylar yaşanmasını beklemek mümkün.

İlerleyen günlerde, yaşanan bu gelişmelerin Ortadoğu'da uzun vadeli etkileri olacağı aşikâr. Bu yeni dönemin ne getireceğini zamanla göreceğiz.

filistin (4)-1

Mepa News Yazarı Halid Abdurrahman Filistin davasını yazdı:

"Saldırıların amacı ne?

En çok sorulan sorulardan biri, net bir askeri sonuç vermeyeceği ve ağır bir karşılık alınacağı bilinmesine rağmen böylesi bir saldırının neden yapıldığı.

Bu sorunun yanıtını ancak Filistin'deki savaşın özünü anlayarak bulabiliriz. Sorulan bu soru, iki düzenli gücün, belki iki büyük devletin savaşını anlamak için gerekli olabilir. Ama daha ziyade sosyal, dini, siyasi, fikri temellere dayanan bir savaşta böyle bir sorunun genellikle karşılığı bulunmuyor.

Böyle bir saldırı yaşanıyor çünkü Filistin'de İsrail bir asırdır Filistinlilere benzer şeyleri reva görüyor. Büyük bir kazanım elde edilemeyecek bile olsa Filistinli gruplar İsrail'in canını yakmak, onlara bedel ödetmek gibi bir düşünceye sahip.

Bunun temelinde de yukarıda belirttiğimiz genel durum yatıyor. Kısacası Filistinlilerin içerisine itildiği umutsuzluk, maruz bırakıldıkları mağduriyetler ve kendilerine dayatılan kuşatma, farklı bir seçeneği mümkün kılmıyor. Ya tamamen teslim olarak bölgeden çıkıp gitmek yahut bu gibi saldırılara başvurmak. Çünkü uluslararası girişimler bir sonuç vermiyor ve bölge ülkeleri Filistinlilerin yaşadıklarını pek de umursamadan, kendi çıkarlarını sağlamak için İsrail ile ilişki kuruyor."

filistin (3)-1

"Bölgeyi ne bekliyor?

Çatışmaların çeşitli sonuçları olacağı açık ve bu sonuçların hepsini şimdiden kestirmek mümkün değil.

Fakat söylenmesi gereken ilk şey, daha önce benzeri görülmeyen bu olayın bölge için büyük gelişmelere gebe olduğu.

İsrail'in Gazze Şeridi'ne kapsamlı bir harekat düzenlemesi yüksek olasılık. Bu harekat muhtemelen geniş ölçekli hava saldırılarını, sivil altyapının yok edilmesini, yüksek profilli suikastları ve bir kara harekatını içerecek. Bu harekat ve neticeleri ilerleyen günlerde net olarak tartışılabilir.

Bir diğer netice Batı Şeria'daki Filistin yönetiminin dağılması ve "Filistin Devleti"nin İsrail tarafından tamamen ortadan kaldırılması olarak ortaya çıkabilir.

İsrail bu bölgenin ötesinde, İran'a yönelik hamlelerde bulunarak saldırının "intikamını" almayı da düşünebilir. Zira İsrail'de bu süreçte İran'ın rolü olduğu, bunu bilhassa Suudi Arabistan-İsrail normalleşmesine karşılık olarak desteklediği düşüncesi hakim.

Hepimiz bu sabah farklı bir Filistin'e ve farklı bir Ortadoğu'ya uyandık. Yaşananların oldukça uzun vadeli sonuçları olacağı açık. Bunları bugünden kestirmek zor ancak bölgedeki genel statükoyu değiştirecek çapta olaylar yaşanacağını söylemek mümkün."

filistin (1)-2

Makalenin tamamını okumak için TIKLAYINIZ:

https://www.mepanews.com/filistinde-neler-yasaniyor-bundan-sonra-ne-olacak-14059yy.htm

Editör: AYHAN BAYRAKTAR