İsviçreli Nemo, "The Code" adlı parçasıyla 591 puan toplayarak yarışmanın galibi oldu. Ancak yarışma sadece müzikle değil, politik gerilimlerle de anıldı.

Genç Gazete Eurovision (1)

İsrail Temsilcisi sahneye çıkınca protesto edildi

İsrail'in temsilcisi Eden Golan, finalde sahne aldığı sırada izleyiciler tarafından protesto edildi. Eden, sahneye çıktığı anda yuhalamalar ve "Filistin" sloganları arasında performansını sergiledi. Belçika'nın ulusal kanalı VRT ise protesto amacıyla yayını kesti ve "İsrail'in insan hakları ihlallerini kınıyoruz" açıklamasını yaptı.

Genç Gazete Eurovision (3)

Binlerce gösterici Malmö'de yürüdü

Eurovision şarkı yarışmasının yapıldığı Malmö şehrinde, İsrail'in katılımını protesto etmek amacıyla binlerce kişi sokağa döküldü. Göstericiler, "Eurovision, soykırımla birleş" sloganları eşliğinde yürüyüş yaptılar.

Genç Gazete Eurovision (4)

Katil İsrail defol!

İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg, final öncesinde düzenlenen protestolara katılarak, İsrail'in yarışmaya katılmasını eleştirdi. Thunberg, "Organizatörlerin, soykırım yapan bir ülkenin yarışmaya katılmasına izin vermesi kabul edilemez" dedi. Polis tarafından protesto alanından uzaklaştırıldı.

Genç Gazete Eurovision (7)

Thunberg, “Eurovision organizatörlerinin bir soykırım gerçekleştirmekte olan İsrail’in katılımına izin vermelerinin çok çirkin olduğunu ve bunun bir mazereti olamayacağını düşündüğümüzü ortaya koymak için burada bulunuyorum” demişti.
"İsrail devletinin insan hakları ihlallerini kınıyoruz. Ayrıca, İsrail’in basın hürriyetini yok ettiğini ifade etmek istiyoruz. Bu nedenle yayınımıza ara veriyoruz. Derhal ateşkes." - Belçika Ulusal Televizyonu VRT

Eurovision 2024, müzik ve birlik mesajlarıyla dolu olmasına rağmen, siyasi ve sosyal olaylarla ön plana çıktı. 

Kaynak: İHA