Dövme yaptıranların sayısı her geçen gün artarken, uzmanlar önemli bir sağlık uyarısında bulunuyor. Medikal Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Özveren, dövme mürekkeplerinin lenf bezlerinde birikebildiğini, bunun da lenfoma ve cilt kanseri riskini artırabileceğini belirtti.

Mürekkep sadece deride kalmıyor, lenf sistemine ulaşıyor
Doç. Dr. Özveren, dövme mürekkeplerinin içinde kurşun, krom, arsenik ve nikel gibi ağır metaller bulunduğunu ve bu maddelerin kanserojen etkilerinin bilimsel olarak bilindiğini söyledi. Yapılan araştırmalara göre dövme sonrası bu partiküller lenf düğümlerine taşınarak burada birikebiliyor.

Bilimsel araştırmalar tehlikeye dikkat çekiyor
2024’te Güney Danimarka Üniversitesi ve Helsinki Üniversitesi’nin ortak çalışması kapsamında 5.900 Danimarkalı ikiz üzerinde yapılan incelemelerde, dövmeli bireylerde cilt kanseri ve lenfoma oranlarının daha yüksek olduğu tespit edildi. Dövme boyutu büyüdükçe riskin de arttığı gözlemlendi.
“Dövmesi avuç içinden büyük olan kişilerde lenfoma riski, dövmesizlere kıyasla yaklaşık 3 kat daha fazla.”
– Doç. Dr. Ahmet Özveren
Kadınlar arasında da dövme yaygınlaşıyor
Özveren, dövmenin kadınlar arasında da hızla popülerleştiğini belirterek, toplum genelinde bu uygulamanın sağlık etkilerinin göz ardı edilmemesi gerektiğini vurguladı.

İsveç’ten destekleyici veri: %21 risk artışı
İsveç’te yapılan bağımsız bir başka araştırmada da dövme yaptıran bireylerde lenfoma riskinin %21 oranında arttığı tespit edildi. Özveren, diğer kanser türleriyle ilgili henüz kesin bir veri olmamakla birlikte, bu alanda daha kapsamlı çalışmalara ihtiyaç olduğunu ifade etti.
Dövme estetik bir tercih olsa da, uzmanlar bu işlemin uzun vadeli etkilerinin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği konusunda toplumu bilinçlendirmek gerektiğini vurguluyor.




