Onur Metinbaş'ın köşe yazısı.

‘’İnsanlar , kimseden izin almadan ve başkasının iradesine bağımlı olmaksızın…eylemlerini düzenleyip malları ve kişilikleri üzerinde uygun buldukları şekilde tasarruf edebiliyorlarsa özgürdürler’’ der  İngiliz filozof John Locke.

Dolayısıyla özgürlük tüm insanların en temel arzularından biridir. Soru sormanın, sorulara ve sorunlara cevap vermenin ortam şartıdır özgürlük… Özgürlük denizinde her şey şeffaftır. Şeffaf olan denetlenebilirlikten korkmaz, verilemeyecek hesabı yoktur çünkü. 

Sorulara cevaplar ürettikçe artar bilim ırmağının debisi, bilim ırmağının debisi taştıkça gelişir üretim ve teknoloji. Üretim varsa katma değer vardır, ekmek vardır, yarınlara açılan umut vardır. Özgür insanların ülkesinde karamsarlığa yer yoktur. Özgürlük ortamında cesaretli yatırımcı vardır, hakkını alan işçi vardır, hesap veren siyasetçi vardır, hesap soran bilinçli seçmen vardır.

Özgürlüğün yaşaması yasalara bağlıdır. Yasalarla birlikte yükseltilen demokrasi çıtası, özgürlüğü yaşatır. Özgür toplumlar gelişir; bilimde, sanayide, sanatta, sosyal bilimlerde değer üretir.

Özgürlük koridorunda yankılanır liyakat sahibi insanların gür çıkan sesleri. Mülakat yoktur liyakat vardır çünkü. Aklını kiraya verenleri çok görmezsiniz özgürlerin ülkesinde. Hak eden hak ettiği yere gelmiştir, dinlemez kimseyi, torpil istemez, torpil yapmaz. Kıymetini bilir özgürlüğün, özgürlüğe değer verir ki daha çok zenginleşsin ülkesi, daha çok bilim, ürün, sanat, teknoloji üretilsin.

Özgürlük coğrafyasında kişiler konuşulmaz, sistemler konuşulur. Kişiler tartışılmaz, yöntemler tartışılır. Mevcudu geliştirmek adınadır her şey. Daha iyi ekonomi, daha iyi eğitim, daha çok demokrasi, daha çok üretim dert edilir.

Özgürlük akciğerlerimize çektiğimiz havadaki oksijen gibidir. Oksijen kana karıştığı müddetçe, hücrelere ulaştığı müddetçe insanı yaşatır. Yasalarla güvence altına alınmış bir özgürlük, toplumun nefesidir. Rahat nefes alan toplumlar gelişir ve üretir. Rahat nefes alan toplumlar denetler, hesap sorar,hesap veremeyen seçilmişleri değiştirir. Özgürlük sopasını elinde tutan toplumları kandırmak zordur. Sabret, şükret diyemezsiniz özgür düşünenlere, o güç, bu güç bizi engelliyor bahaneleri üretemezsiniz…

Kısacası gelişmenin ve değişmenin şartıdır özgürlük…Özgür insanların ülkesinde zengin yarınlara varmak dileğiyle…