İnegöl Ardahanlılar Kültür ve Yardımlaşma Derneği'nin kurucu başkanı olan İbrahim Çoban'ın yaşamı, eğitim ve toplumsal hizmet alanında nasıl iz bıraktı? İşte, Çoban'ın etkileyici yaşam öyküsü ve topluma olan katkıları.

İbrahim Çoban'ın Eğitim Hayatı ve Öğretmenlik Serüveni

Erken Eğitim Yılları ve Öğretmenlik Mesleğine Adım

1946 doğumlu İbrahim Çoban, ilk eğitimini doğduğu köy olan Ardahan Merkez Çamlıçatak Köyü'nde alır. Ardahan ve Kars'ta devam eden eğitim hayatı, onu öğretmenlik mesleğine yönlendirir.

1967 yılında Kars Kız Öğretmen Lisesi'nden mezun olan Çoban, Sivas-Kangal İlçesi Düzce Köyü'nde öğretmenlik yaparak profesyonel kariyerine başlar.

Ardahanlı Öğretmen İbrahim Çoban'ı Tanıyor Musunuz (3)

Askerlik Sonrası Öğretmenlik Kariyeri

Askerlik dönüşü Ardahan Ardıçdere ve Çamlıçatak Köylerinde öğretmenlik yaparak hayatını sürdüren İbrahim Çoban, 1971 yılında İnegöl’e tayin alır ve buradaki çeşitli köy okullarında eğitimcilik yapar.

Tahtaköprü Beldesi, Hocaköy ve Halhalca Köyleri’nde görev yaptı.

Ardahanlı Öğretmen İbrahim Çoban'ı Tanıyor Musunuz (4)

Emeklilik Sonrası Sosyal ve Toplumsal Katkılar

Yerel Medyada Görünür Olma

1993 yılında Altıeylül İlkokulu'nda görev yaparken emekli olan Çoban, emeklilik sonrası da aktif hayatına devam eder. Yerel gazete ve televizyonlarda dönem dönem görüşlerini dile getirerek toplumsal konulara dair fikirlerini paylaşır.

Ardahanlı Öğretmen İbrahim Çoban'ı Tanıyor Musunuz (5)

Derneklerde Liderlik ve Yönetim

İnegöl Canlar Yapı Kooperatifi ve İnegöl Esenkoop Denetleme Kurulu Başkanlıkları gibi önemli görevler üstlenen Çoban, 1994 yılında İnegöl Ardahanlılar Kültür ve Yardımlaşma Derneği'ni kurar ve 2007 yılında İnegöl Tüketiciyi Koruma Derneği Yönetim Kurulu üyesi olarak topluma katkıda bulunur.

Ardahanlı Öğretmen İbrahim Çoban'ı Tanıyor Musunuz (1)

25.06.2016 tarihinde kendisi ile yapılan röportajda, "Topluma hizmet etmek, öğretmenlik kadar kutsal bir görevdir" dedi İbrahim Çoban.

İbrahim Çoban'ın hikayesi, sadece bir öğretmenin değil, bir toplum liderinin, yenilikçi bir düşünürün ve toplumsal değerleri savunan bir bireyin hikayesidir. Toplum için yaptığı katkılar, onu sadece bir eğitimci olmaktan öteye taşımıştır.

Kaynak: 1299 İnegöllü -Turhan Şahin

Hazırlayan: Ayhan Talha Bayraktar

Saadet Partisi'nden MODEF Ziyareti Saadet Partisi'nden MODEF Ziyareti

Ardahanlı Öğretmen İbrahim Çoban'ı Tanıyor Musunuz (2)

Editör: TUNCAY ŞENTÜRK