Türkiye’nin yerli ve milli savunma sanayi hamlesi ile birlikte birçok alanda büyük işlere imza atılıyor. Bu kapsamda Aselsan, Roketsan, TUSAŞ, Baykar gibi yerli ve milli savunma sanayi şirketleri özellikle askeri havacılık anlamında yeni projelerini bir bir açıklıyor. Türkiye’nin ilk yerli ve milli insansız savaş uçağı olacak olan KIZILELMA içinse yerli motor tarihi verildi. İşte detaylar…

Türkiye, meyve üretiminde dünyada 4'üncü sırada Türkiye, meyve üretiminde dünyada 4'üncü sırada

Cumhurbaşkanı Erdoğan yerli ve milli KIZILELMA motoru için tarih verdi!

NTV’nin haberine göre, Cezayir ziyaretlerinde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan gezi sonrası Türkiye’ye dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Gelen sorular arasında özellikle Rusya-Ukrayna, Filistin-İsrail savaşları ile birlikte gündemde iyice yer edinen yerli ve milli savunma sanayi de vardı. MMU KAAN ve KIZILELMA bu soruların ortak odak noktasıydı.

0853998c8f43e8af495cfadd2a6e557a

Cumhurbaşkanı Erdoğan gazetecilerin sorularını yanıtlarken Türkiye’nin yerli ve milli F-22 savaş uçağı olacak olan MMU KAAN’ın 35 gün sonra ilk uçuş testini de yapacağını hatırlatarak KIZILELMA’ya değindi. Türkiye’nin yerli ve milli savunma sanayi konusunda önemli adımlar attığını belirten Erdoğan, bu kapsamda MMU KAAN, TCG Anadolu, KIZILELMA gibi dünya çapında da önde gelen projeleri işaret etti.

KIZILELMA ile ilgiliyse özellikle yerli motor konusuna değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, yerli motor üretiminin en az 5 yıl süreceğini bu süreçte motor ithal edileceğini belirtti. Devamında KIZILELMA üzerinde yer alacak olan askeri radar ve kamera sistemleri konusunda Aselsan’a değinen Cumhurbaşkanı onlarında üzerine büyük bir sorumluluk düştüğünün altını çizdi.

Ykp4fLcTzvaC62dCfHJC3pRPx2lOQiVB

Konuyla ilgili olarak KIZILELMA’nın yerli motorunun üretim, entegrasyon ve seri imalat için 5 ile 8 yıl arasında bir süre gerektiği belirtiliyor. Motorun tüm testleri ve entegrasyon aşamasını tamamlaması ile birlikte KIZILELMA üzerindeki testleri başlayacak. Bu süre zarfında KIZILELMA üretimi için Ukraynalı İvçenko-Progress şirketi ile yapılan Al-322f Turbofan Motor Tedarik ve AI-25TLT Turbofan Motor Entegrasyon anlaşması kapsamındaki ithal motorlar kullanılacak.