Yağmurda ıslanmamak için koşmalı mı, yoksa yavaş yavaş mı yürümelisiniz? Yıllardır süregelen bu tartışmaya bilimsel bir açıklama getiren yeni bir araştırma, yağmurda hareket etmenin nasıl etkilediğini inceleyerek sıradan bir eylemi bilimsel bir merak konusuna dönüştürüyor.

yagmur hava durumu (6)

Yağmurda Hareketin Bilimsel İncelemesi

Koşmak mı, Yürümek mi?

Yağmurda hızlı hareket etmenin, yürüyerek ilerlemenin yağmur damlalarının vücudumuza temas etme şeklini nasıl etkilediğine dair iki temel görüş bulunmaktadır. Bu görüşler, sadece yağmur altında geçirdiğimiz zamanı değil, aynı zamanda ıslaklık seviyemizi de etkileyebilir.

yagmur hava durumu (5)

Bilimsel Deney ve Sonuçları

Bir deneyde, yağmurun karşıdan 45 derece açı ile yağdığı bir durumda, koşarak ve yürüyerek gidilen mesafelerde damla sayıları karşılaştırıldı.

Tarihe damgasını vurmuş en cesur isimler! Tarihe damgasını vurmuş en cesur isimler!

Koşarak gidilen mesafede 131 damla, yavaş yürüyerek gidilen mesafede ise 216 damla damla isabet ettiği saptandı. Bu sonuçlar, yağmurda yürümenin koşmaya kıyasla neredeyse iki kat daha fazla ıslanmaya sebep olduğunu gösteriyor.

yagmur hava durumu (4)

Diğer Faktörlerin Etkisi

Elbette bu sonuçlar, rüzgarın yönü, giysilerin cinsi ve şekli gibi diğer faktörleri hesaba katmadan elde edilmiştir. Bu faktörlerin her biri, yağmur altında ne kadar ıslanacağımızı etkileyebilir.

yagmur hava durumu (3)

Sonuç olarak, kısa mesafelerde yağmur altında koşmak, yürümeye göre daha az ıslanmamızı sağlayabilir. Ancak uzun mesafelerde, bu farkın önemi azalabilir. En iyisi, yağmur geçene kadar kapalı bir yerde beklemek olacaktır.

yagmur hava durumu (2)

WhatsApp’ta Genç Gazete kanalını takip edin:

https://whatsapp.com/channel/0029Va9sUvv7YSdBkk9nnX0G

KANALI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYIN

NASIL TAKİP EDEBİLİRSİNİZ ?

Eğer bu yazıyı mobil web tarayıcıdan ya da uygulamadan okuyorsanız BURAYA tıklayarak abone olabilirsiniz.

Whatsapp İhbar Hattımıza haber göndermek için;

0532 696 30 57

Editör: AYHAN BAYRAKTAR