Bursa’nın birinci derece deprem kuşağında yer alması nedeniyle afetlere karşı dirençli bir kent oluşturmak amacıyla hayata geçirilen ‘Deprem Risk Azaltma ve Önleme Planı’ çalışmaları, BUSKİ Konferans Salonu’nda düzenlenen sunumla teknik personele aktarıldı. Deprem ve Zemin İnceleme Şube Müdürlüğü’nün hazırladığı analizlerde, kentin çeşitli bölgelerinde oluşabilecek hasarlar ve altyapı sistemlerindeki zayıf noktalar ortaya kondu.
Hazırlanan senaryolar, kentsel dirençlilik planı kapsamında yapı güvenliği kadar altyapı sistemlerinin de değerlendirilmesi gerektiğini gösterdi. Etkinlikte ayrıca, risk analizlerine dayalı olarak hazırlanan müdahale stratejileri de uzmanlarla paylaşıldı.
Japon Uzmanlardan Altyapı Teknolojileri Sunumu
Etkinliğe çevrimiçi ve yüz yüze katılım sağlayan Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) uzmanları, Japonya’da kullanılan ileri seviye deprem teknolojileri hakkında bilgi verdi. Altyapı sistemlerinde dayanıklılığı artıran örnek projeleri paylaşan uzmanlar, özellikle su kaynakları ve kanalizasyon hatlarının afet senaryolarında hayati rol oynadığını vurguladı. Uzmanlar, Bursa’daki kentsel dirençlilik planlamasına aktif katkı sunduklarını belirtti.
“Kentsel Dirençlilik Sadece Plan Değil, Yaşam Stratejisidir”
Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı ve BUSKİ Genel Müdür Yardımcısı Ali Alper Makam, Bursa’nın aktif fay hatları üzerinde bulunduğunu hatırlatarak, “Deprem sadece binaları değil, tüm kentsel altyapıyı tehdit ediyor. Hazırlıklarımızı yapı güvenliğiyle sınırlamıyor, altyapı sistemlerimizi de kapsayacak şekilde analiz ediyoruz. Kentsel dirençliliği sadece bir plan değil, sürdürülebilir bir yaşam stratejisi olarak ele alıyoruz” dedi.