İnsan uyku halindeyken bütün dünya ile iletişimini bitirir ve dışardan herhangi bir uyarana tepki vermez. Tam kapalılık halidir.

En verimli olduğu saatler hangi saat dilimidir?

Uykunun insan için en verimli olduğu iki saat dilimi vardır.

Birincisi; akşam saat 23.00 ve 02.00 arası.

Türkiye'nin Nöroloji alanındaki öncüsü Lofçalı Derviş Bey'i duydunuz mu? Türkiye'nin Nöroloji alanındaki öncüsü Lofçalı Derviş Bey'i duydunuz mu?

İkincisi; öğlen uykusu dediğimiz 1 saatlik bir şekerleme günün en verimli ve insan sağlığını zinde tutan uyku vakitleridir.

Yararları nelerdir?

Uykunun insan sağlığı için sayısız faydası vardır. Özellikle zamanında uyku haline geçilmesi yani verimli dediğimiz uyku vakitlerini atlamamaya özen insanların daha sağlıklı ve daha uzun yaşadığı tespit edilmiştir. Bu durumda öncelikle diyebiliriz ki sağlıklı uyku sağlıklı vücut, zinde bir beyin, uzun yaşam kalitesi demektir. Araştırmalara göre 23.00 ve 02.00 arası uyku halinde olmak vücudun sağlığı için salgıladığı hormonların en çok olduğu vakittir. Bu yüzden vücut ihtiyacı olanı daha iyi karşılar ve zinde uyanırsın. Başka bir araştırmaya göre Japonya'da aktif çalışma hayatında olan insanların öğle yemeğinden sonra 1 saatlik yasal uyuma vakitlerinin olduğu yönündedir. Bu bağlamda düşünmek gerekir ki ortalama yaşam süresi en uzun ülkelerden birisi de Japonya'dir.

Günde kaç saat uyumak gerekir?

Yapılan araştırmalar ortalama 8 saat uykunun insan sağlığı İçin uygun olduğunu ifade eder. 2 - 3 saat uyku bana yetiyor diyenler yanılır. Bu insanin belli bir süre sonra enerjisini düşürür. Sanrı sistemini ve psikolojik rahatsızlıkları devreye sokabilir.

Zararları nelerdir?

Fazla uyku ve az uykunun araştırmalara göre vücuda zararı vardır. Az uyuyan insanların belli bir süre enerjisinde düşüş yaşanır. Pek çok duygusu değişkenlik gösterebilir. Psikolojik olarak bunalım yaşayabilir. Depresyon haline girebilir. Çok uyuyan insanlarda da aynı belirtiler görülebilir. Ve özellikle Migren hastalığı olan insanların çok uyuduğunda baş ağrısı şiddetlenir. Migren atakları fazlalaşır.