Zaman, tarihin başlangıcından beri insanların merak konusu olmuştur. Günler, saatler, dakikalar ve saniyeler... Peki bu bölünmeler neden bu şekildedir? Kim bu sayıları belirledi ve neden?

Zamanın Kökenleri: Eski Uygarlıkların Katkıları

Mısır'dan 24 Saate

saat zaman takvim (2)

Berberler ve Kuaförler Milli Takımından İnegöllü Mehmet Ali Denel'i tanıyor musunuz? Berberler ve Kuaförler Milli Takımından İnegöllü Mehmet Ali Denel'i tanıyor musunuz?

Yere dikilen yüksek bir taşın gölgesi, Mısırlıların günü 12'ye bölmelerine ilham vermiştir. Sabahın ilk ışıklarıyla batıya, akşamın son ışıklarıyla doğuya kayan gölge, günü 12 bölüme ayırmalarına sebep olmuştur. Bu durum, bir günün 24 bölüm, yani 24 saat olmasına yol açmıştır.

12 sayısı 2, 3, 4 ve 6 ile bölünebildiğinden, o zamanlar en çok kullanılan sayı birimi idi ki, bugün bile düzine adı altında sayı birimi olarak kullanılmaktadır.

saat zaman takvim (5)

Babil'in 60'a Olan İlginç Tutkusu

Yaklaşık 3 bin yıl önce, bugün Irak olarak bilinen yerde yaşayan Babilliler, zamanın matematiğine kendi izlerini bırakmışlardı. 60 sayısını matematik sistemlerinde temel olarak almışlardı. Bu sayının birçok sayıya bölünebilir olması onun zaman ölçümünde kullanılmasını sağlamıştır.

saat zaman takvim (4)

O zamanlar için onluk sistem, yani on sadece 2 ve 5'e bölünebilen zavallı bir sayı idi.

Ondalık Sistem ve Saniyenin Bölümleri

Saniyelerin alt bölümlerinin ölçülebilmesi için teknolojinin ilerlemesi gerekiyordu. Ancak bu ölçümler gerçekleştiğinde, dünya ondalık sistemi benimsemişti. Bu sebeple saniyelerin bölünmeleri ondalık sistemle gerçekleştirilmiştir.

saat zaman takvim (3)

Zamanın bu karmaşık matematiği, eski uygarlıkların izlerini bugünlere taşıyan bir mirastır. Bu bölünmelerin arkasındaki mantığı anladığınızda, zamanın sadece saatler ve dakikalar olmadığını, aynı zamanda tarihin ve kültürün bir yansıması olduğunu görebilirsiniz.

saat zaman takvim (1)

Batı kaynaklı Tarih böyle desede İslami kaynaklara göre ilk insan ve ilk Peygamber Hz. Adem'den itibaren insanlar saati bilmekte ve kullanmakta idi. Bu son bilgi için kaynak: Sayıların Tefsiri-Ayhan Talha bayraktar-Ravza Yayınları

Editör: AYHAN BAYRAKTAR