Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından verilen bir fetva, bu konuyu aydınlatıyor.

Yasak Ürünlerin Gayrimüslimlere Satışı

İslam'ın Haram Kıldığı Şeyler

Dinimizce yenilmesi, içilmesi ve kullanılması haram kılınan içki, domuz eti, akıtılmış kan, leş ve putların satışı da yasaktır.
Hz. Peygamber (s.a.s.)  şöyle buyurmuştur: "Allah Teâlâ bir topluma bir şeyin yenilmesini haram kılmışsa, ondan elde edilecek kazancı da haram kılmıştır.” (Ebû Dâvûd, Büyû‘ (İcâre), 66)

Dinimizin temel kaynaklarına göre, içki, domuz eti, akıtılmış kan, leş ve putların satışı kesin bir şekilde yasaklanmıştır. İslam alimleri, bu yasakların Müslümanlar için olduğu gibi gayrimüslimler için de geçerli olduğunu belirtirler. Çünkü ticaret, iki taraflı hukuki bir işlem olduğuna göre, bir taraf için haram olan bir şeyin diğer taraf için caiz olması, hüküm değiştirmemektedir.

Genç Gazete Alkol İnsanı Nasıl Sarhoş Ediyor (2)

Hz. Peygamber'in Tavsiyeleri

Hz. Peygamber, ashâbına haram olan şeyleri gayrimüslimlere satmamalarını öğütlemiş ve bu ürünlerin imha edilmesini tavsiye etmiştir.
Hz. Peygamber şöyle buyurmaktadır: “Şüphesiz Yüce Allah ve O’nun Resulü; şarap (içki), leş, domuz ve putların satışını haram kıldı.” Kendisine, “Ya Rasulullah, ölmüş hayvanların iç yağları(nın satılması) konusunda ne dersiniz? Onlarla gemiler boyanıyor, deriler yağlanıyor, (kandillerde yakılmasıyla) insanlar aydınlanıyor”, dediler. Resûlullah (s.a.s.), “Hayır, haramdır” buyurdular (Buhârî, Büyûʽ, 112; Müslim, Müsâkât, 71)

yasadisi-kumar-bahis-oynatma-1280x720

Hz. Peygamber, ashâbına haram olan şeyleri gayrimüslimlere satmamalarını öğütlemiş ve bu ürünlerin imha edilmesini tavsiye etmiştir. Asr-ı Saadet zamanında bir kişi, şarap tulumunu Hz. Peygamber'e hediye vermiş ve bunu satabileceğini söylemişti. Ancak Hz. Peygamber, Allah'ın bunu haram kıldığını söyleyerek satışı reddetmiş ve tulumun ağzını açtırarak şarabın tamamen dökülmesini sağlamıştır.

Bir adam Hz. Peygamber’e (s.a.s.) bir tulum şarap hediye etmiş, Hz. Peygamber, “Allah’ın bunu haram kıldığını biliyor musun?” diye sorunca adam “hayır” cevabını vermiştir. Adam da yanındaki birine bir şeyler fısıldamış, Hz. Peygamber, “Ona ne fısıldadın?” diye sorunca adam, “Şarabı satmasını emrettim” demiştir. Bunu duyan Allah Resûlü (s.a.s.) “Onun içilmesini haram kılan (Allah), satılmasını da haram kılmıştır” buyurmuştur. Bunun üzerine adam, şarap tamamen akıp bitinceye kadar tulumun ağzını açmıştır.” (Müslim, Müsâkât, 68).

KUMAR

Altın Fiyatlarında son durum; hafta sonu tarifesi, 27 Nisan Cumartesi Altın Fiyatlarında son durum; hafta sonu tarifesi, 27 Nisan Cumartesi

Sonuç

İslam'da haram kabul edilen şeylerin ticareti de haramdır. Bunların gayrimüslimlere de satışı dinen caiz değildir. 

Dinimizce yenilmesi, içilmesi ve kullanılması haram kılınan içki, domuz eti, akıtılmış kan, leş ve putların satışı da yasaktır. (el-Mâide, 5/3, 90; el-En‘âm, 6/145)

Hazırlayan: Ayhan Talha Bayraktar

Editör: Özkan Duran