"Kadın Hoca yani Selma, bir daha hiç öksürmedi..." Sayfa 479 ve bundan sonra karton kapak.

Zaman zaman gözyaşlarıma sahip olamadığım satırları barındıran Şark'ın Kandili Nurettin Zengi isimli mükemmel bir eserdi son okuduğum kitap. Aziz ve adil melik, mücahit ve muttaki önder eş-şehit Nurettin Mahmut Zengi son nefesini verdiğinde 56 yaşındaydı. Hamza, Cafer ve Ahmet isimli medresede ilim tahsil eden öğrencilerin Kadın Hoca ismi ile nam salmış bilge hatunun dizi dibinde onun yeğeni Leyla ile birlikte Nurettin Zengi'nin kitabını okumaktadırlar.

Anlatmakla olmaz, görmelisiniz ya da okumalısınız, deyip sizleri kitabın satırları ile kitabın sayfaları ile baş başa bırakmak isterdim aslında. Tabii 470'i aşkın sayfa ile muhatap olmak kolay olmasa gerek. Bir haftadır belki daha uzun bir süredir Kadın Hocanın anlattıklarıyla Nurettin Zengi'yi takip etmekteyim. Romanın kahramanları altı ayda bitiriyor okudukları kitabı.

Babası Atabey İmadüddin'in Caber Kalesi'ni kuşatmışken bir gece çadırında sonradan Müslüman olmuş bir hain tarafından öldürülmesi ile başlayan geniş bir hikayenin baş kahramanıdır Nurettin Zengi. Kadın Hoca'nın babası hem Nurettin Zengin'in babasını görmüş hem Nurettin Zengin'in yanında danışmanlık yapmış, yaralandıktan sonra cihad meydanlarını bırakıp kitap yazmaya kendini adamış ve kızı Selma'yıda bu doğrultuda yetiştirmiş bir Alim zat idi.

Biz Nurettin Zengi ile ilgili bilgileri ondan kısa bir zaman sonra yaşamış çok az esere konu olmuş fakat aynı ruh kardeşliği ile okunan kitaptan dinledik. Nurettin Zengi çok iyi gürz kullanabilen alem Fazıl derviş karakterli bir komutandı. Zayıflıklarını da kuvvetli yönlerinde bilen eygamber efendimizi kendisine rehber edinmiş kazandıklarıyla halkı doyuran alimlerin Fazilet sahibi insanların İslam için çarpışan mücahitlerin duasını ve desteğini almış büyük bir komutandır.

Yazar Ali Emre o dönemleri araştırmış gerçek isimleri ulaşmış onları roman kurgusu içinde tarihi bir kişilik olarak gözler önüne sermiştir. Nurettin zenginin yanında Şirkuh ve Karakuş isimli iki ünlü komutandur. Allah için cihad etmenin ne demek olduğunu ve nasıl yapılması gerektiğini gözler önüne Seren canlı bir örnektir Nurettin Zengi. Müslümanlara karşı merhametli isyankarlar abi renklere karşı sert halka karşı şefkatli bir tutum sergileyen Nurettin Zengi Selçuklu hükümdarı kılıç aslana bile nasihatler etmiş onu ve ordusunu yenebilecek en hikmetli bir davranışla bundan vazgeçmiş ondan aldığı yerleri geri vermiş Müslümanların kardeş kanatlı dökmesine müsaade etmemiş yüce gönüllü Mücahittir.

sadece toprakları terk etmekle kalmamış halkın alimlerin gönüllerinde fethetmiş diğer Müslüman beylere istikamet öğretmiş doğruluk ve dürüstlükle davranmasını bilmiştir. İyi insanlarla güçlü siyasetçilerle kuvvetli komutanlarlagüçlü bir devlet kurarken Kudüs'teki haçlıların hakimiyetine son verecek tüm çalışmaları yapmış lakin ömrü vefa etmemiştir.

Kudüs'ün geri alınması için hazar'dan ünlü komutan eyyub'un oğlu Yusuf'u yetiştirip selahaddini Eyyubi ortaya çıkarmıştır. Selahattin Eyyubi Nurettin zenginin mısır emir'i olarak onun gayesi uğrunda çalışmış onun adına hutbe okutup para basmış ve Nurettin Zengi gibi dervişane bir hayat yaşamıştır.

Nurettin Zengi kutusu geri alamamış alma kutusu geri alacak bir komutan yetiştirmiştir ona bu konuda her türlü desteği vereceğini beyan etmiştir. Selahaddin Eyyubi de Nurettin Zengi Efendimiz diye hitap eder ve her türlü hürmeti tanzimi bağlılığını gösterirdi.

Nurettin zenginin şahsiyetinde nasıl bir Müslüman yönetici olması gerekir sorusunun cevabında öğrenmiş oluyoruz. medreseler açması ilmin yükselmesine çalışması büyük alimlerin yetişme yetiştirme gayreti yetimlere sahip çıkmak evlenemeyen gençlere evlendirmek bak sahibi yapmak yeni genç kızlar yetişmesi için neler kurmak aşevleri inşa etmek daha nice hayırlı işlere imza atarak toplumu dinç ve dinamik tutmak istemiştir ve bunda başarmıştır.

roman selma'nın kitaptan okudukları ile şekillenirken medrese talebeleri Ahmet Cafer Leyla Hanım Hatta Hoca kadının güncel değerlendirmelerinde görmek mümkündür. yani siz romanı okurken romandaki kahramanlar da başka bir kitap okumaktadır lar ve sanki Siz de orada artı bir kişi olarak onları dinlemektesiniz.

470 sayfalık roman uzun mudur hayır eğer romandaki kahramanın öngördüğü yaşam tarzına hayranlık duyuyorsanız sizi sokacak hiçbir şey yoktur. zaman zaman Roma'nın tenceresinden günümüz siyasetçileri ne yöneticilerine de biraz yapmanız mümkün görülebiliyor. Sade bir Türkçe ile akıcı bir dil ve renkli bir anlatımla sizi sayfaları arasına gömü bilen sarıp sarmal Hüseyinayan bir roman okumak istiyorsanız önce Nurettin Zengi yi arkasından da Selahaddin Eyyubi romanını okumanızı....

Siz anladınız zaten. Akıllı insanlar leb demeden leblebi denilecek ne belirler. kitap biraz pahalı ca üzeri fiyatı 42 lira yazıyor Çok okumak isteyenlere bir İki haftalığına ödünç vesrebilirim.