Çiftçinin kırmızı elması

İnegöl’de çilek hasadı başladı! Bölge halkının kırmızı elmas olarak adlandırdığı çilek, yılda 7 kez hasat ediliyor ve 13 bin dekar alanda yetiştiriliyor. Kurşunlu çileği, çiftçilerin ana gelir kaynağı ve ülkenin her yerine gönderiliyor. Çilek fiyatlarının mevsime göre değiştiği bu süreçte, üreticiler yaşadıkları zorluklara rağmen umutlu.

Genc Gazete Cilek Kursunlu Inegol Kirmizi Elmas Bursa (2)

Mahallenin en büyük gelir kaynağı: Çilek

İnegöl Kurşunlu'da Mahalle halkının tek gelir kaynağı olan çilek, Türkiye’nin her yerine gönderiliyor. Günlük 700 TL’ye çalışan kadın işçilerin topladığı çileğin son hasadı Aralık ayında yapılacak.

Genc Gazete Cilek Kursunlu Inegol Kirmizi Elmas Bursa (1)

Çiftçilerden Yoğun Çilek Mesaisi

Çilek tarlalarına giderek inceleme yapan İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, "Kurşunlu Mahallesi'nde çilek hasadı başladı. Yakınımızda Eymir, Çitli, Hasanpaşa, Kınık, Özlüce gibi köylerimizde çilek üretimi yapıyor. Fakat bunun yüzde 70'i Kurşunlu Mahallesi'nde yapılıyor. Dolayısıyla bunun başlangıcı da burası olduğu için merkezi de burası olduğu için burayı söylüyoruz" ifadelerini kullandı.

Genc Gazete Cilek Çilek Bahçesi (6) 6

Sonbahar da bile çilek var

"Çilek hasadı mayıs ayında başlar, kasım ayı sonuna kadar devam ediyor. Bu süreç içinde fiyatlar ilk çıktığı zaman 40-50 TL civarında oluyor. Çilek bollaştığı zaman 25 TL civarlarını görüyor. Geçen senede aynı banttaydı. Bizim çiftçimiz parayı ağustos ayından sonra daha çok kazanıyor. Eylül, ekim, kasım aylarında çilek daha yüksek fiyatlarda insan daha çok para kazanıyor."

Genc Gazete Cilek Kursunlu Inegol Kirmizi Elmas Bursa (1)

Çilekte Rekolte Beklentileri Yüksek

İnegöl'de Bölgede 13 bin dekarı bulan alana çilek ekildiği bilgisini veren Sezai Çelik, "Bunun 11 bin dekar civarı Kurşunlu Mahallesi'nde yapılmakta. Çiftçilerimiz iyi bakmaları halinde toplamda 35-40 bin ton civarında çilek üretiyoruz. Bölgede yaklaşık 1 milyar 100 milyon TL civarında bir gelir elde ediliyor. Kurşunlu Mahallesi'nde 500 çiftçi bu işle uğraşırken etrafımızdaki köylerle birlikte toplam 800 civarında çiftçimiz çilek üretimi yapıyor. Yediveren cinsi çilek mayıs ayında başlar, kasım ayının sonuna kadar tünel dediğimiz naylonların içinde 7 aya yetişiyor" şeklinde konuştu.

Genc Gazete Cilek Çilek Bahçesi (7) 7

Çilek İhracatında Yeni Hedefler var

Çilek İhracatının Avrupa, Rusya ve Gürcistan’a yapıldığını da aktaran Çelik, "Hedefimiz daha fazla ülkelere ihracat yapmak. Bu konuda da sıkıntımız yok. Tek sıkıntımız soğutma sistemleri. Tıra yüklemeden önce soğutup yüklemeniz gerekiyor. O anlamda bölge olarak ihtiyacımız var. Ayrıca halimiz yetmemeye başladı" dedi.

Genc Gazete Cilek Çilek Bahçesi (5) 5

Kaynak: İHA