Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, İsveç’in NATO’ya katılımına dair tarihi bir karar verdi. Kabul edilen kanun teklifi, 287 kabul oyuna karşın, 55 ret ve 4 çekimser oy ile onaylandı. Bu kararın ardından gözler İsveç’in üyeliğini koz olarak kullanarak Türkiye’ye F-16 satmayan ABD’ye çevrildi.

Naci Görür'den korkutan İstanbul depremi uyarısı! Naci Görür'den korkutan İstanbul depremi uyarısı!

Biden, Türkiye’ye F-16 satışı için onay mektubu yazdı!

TBMM’nin bu onayının ardından, tüm dikkatler ABD’ye ve özellikle ABD Başkanı Joe Biden’a çevrildi. ABD Senatosu’nun şu an için bu konuyu değerlendirecek zamanı olmadığı yönündeki açıklamalarına rağmen, Başkan Biden’ın Türkiye’ye 20 milyar dolarlık F-16 savaş uçağı satışının onayı için Kongre’ye mektup göndermesi, iki ülke arasındaki buzların erimesini sağlayabilir.

İsveç'in Nato Üyeliğinin Onayının Ardından Biden'dan Türkiye’ye F 16 Satışı Için Onay Mektubu!

ABD Başkanı Biden’ın bu hamlesini Türkiye ile ABD arasındaki askeri ve stratejik ilişkilerin yeniden şekillenebileceğinin bir işareti olarak görebiliriz. Zira F-16 satışının onaylanması iki ülke arasındaki güven ve işbirliğinin pekişmesine katkı sağlayabilirken, bölgesel ve NATO güvenliği açısından da önemli bir adım olacak.

Bu sürecin olumlu neticelenmesi Türkiye’nin NATO içindeki stratejik konumunu pekiştirecek ve ABD ile olan savunma işbirliğini daha da derinleştirecek. Ancak, ABD Kongresi’ndeki süreç ve Senato’nun bu konudaki tutumu, F-16 satış anlaşmasının nihai sonucunu belirleyecek temel faktörler olacak. Dolayısıyla önümüzdeki dönemde, her iki ülkenin liderlerinin atacağı adımlar, bu stratejik ortaklığın geleceği için belirleyici olacak.

Editör: TUNCAY ŞENTÜRK