Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) iklim uzmanı Jose Alvaro Pimpao Silva, Akdeniz bölgesinde ve Türkiye'de sıcak hava dalgaları ve deniz sıcaklıklarının küresel ortalamanın üzerinde artış gösterdiğine dikkat çekti. Silva, 22 Nisan Uluslararası Toprak Ana Günü'nde yaptığı açıklamada, özellikle Akdeniz'deki sıcaklık artışlarının ve ekstrem hava olaylarının sıklığı ile yoğunluğunun arttığını belirtti. İklim değişikliğinin etkilerine vurgu yapan Silva, son iki yılda İsviçre Alpleri'nde buzulların hacminin yüzde 10 kadar azaldığını, bu durumun büyük bir endişe kaynağı olduğunu ifade etti.

Küresel deniz seviyesi ve okyanus ısı miktarının geçen yıl tarihi rekor seviyelere ulaştığını belirten Silva, bu durumun insan kaynaklı sera gazı emisyonlarının bir sonucu olduğunu açıkladı. 2023 yılının kaydedilen en sıcak yıl olduğunu ve Avrupa'nın 1980'den bu yana küresel ortalamanın iki katı kadar ısındığını ifade eden Silva, bu ısınmanın bazı bölgelerde şiddetli yağışlara, diğerlerinde ise ciddi kuraklıklara neden olduğunu belirtti.

Silva, Akdeniz'deki hava ve deniz sıcaklıklarının, küresel ortalamanın üzerinde artmaya devam edeceğini ve bu durumun bölgedeki yağış miktarlarında yüzde 4 ile 22 arasında bir azalmaya yol açabileceğini öngördü. Ayrıca, bölgedeki kuraklık ve sel risklerinin artacağını, bu durumun alçak kıyı bölgelerinde ekonomik maliyetleri artıracağını vurguladı.

Türkiye Genelinde Devrim Yaratacak: Türkiye Kart ile Toplu Taşıma Daha Kolay ve Erişilebilir Hale Geliyor! Türkiye Genelinde Devrim Yaratacak: Türkiye Kart ile Toplu Taşıma Daha Kolay ve Erişilebilir Hale Geliyor!

Silva, Türkiye'nin de benzer iklim koşullarından etkileneceğini, ülkede sıcaklık artışları ve ekstrem hava olaylarının giderek arttığını belirtti. Türkiye'nin, bu değişikliklere karşı hazırlıklı olması gerektiğini ve iklim değişikliğinin bölgede altyapı hasarlarına ve ekonomik şoklara yol açabileceğini ekledi. Silva'nın bu açıklamaları, hem bölgesel hem de küresel çapta ciddi endişelere yol açmaktadır.

Kaynak: Dünya Gazetesi