Maşallah İnegöl dil açısından zengin bir yapıya sahip. Anadilimiz Türkçenin yanısıra, Gürcüce, Boşnakça, Arnavutça, Çerkezçe, Kürtçe, Balkan ve Kafkas dillerini bilen insanımız az değil.

Kültürümüz açısından büyük önem taşıyan bu zenginlik maalesef para etmiyor. Tabiki herşey para demek değil. İnegöl'ün sosyal yapısı açısından kültür zenginliğimizin varlığı büyük bir artı. Ancak İnegöl'ün ekonomik yapısı için de İngilizce, Arapça, Rusça gibi dilleri bilenlere ihtiyaç var. Özellikle İnegöl Mobilyasının geleceği için bu dillere hakim olmak şart.

İş adamlarımızın ikinci, hatta üçüncü bir dili bilmesi gerekiyor. Uzmanlar, Dil öğrenimini araba kullanmaya benzetiyor. Gerçekten araba kullanmayı yeni öğrenen insan ilk anlarda güvensizlik yaşıyor. Pratik arttıkça direksiyona hakim oluyorsunuz. Yabancı Dil eğitimi de öyle.

Maalesef İnegöllü iş adamlarımız yabancı dile gereken önemi vermiyor. Hem yabancı dil bilmeyeceğiz, hem dış ticaret birimlerine gereken önemi vermeyeceğiz, hem de mobilya da Dünya başkenti olma iddiasında bulunacağız. Nasıl olacak bu iş peki?

HAMDİ İDİL VE İNEGÖL MOBİLYASI

İnegöl Mobilyacılar Odası eski Başkanı Hamdi İdil ile teravih namazında aynı camiyi paylaşıyoruz. Her karşılaşmamızda yüzünde tebessümü ve İnegöl Mobilyası'nın geçmişini görüyorum.

Sayın İdil İnegöl Mobilyası için önemli bir isim... İşini çok seven, zaman tanımadan çalışan, çoğu kez kendi özel işlerini bırakıp sektör için koşturan bir başkandı. 11 yıl Mobilyacılar Odası başkanlığı yaptı. Rahmetli Hikmet Hoca ile birlikte Kurtuluş Şenlikleri'nde bugünki mobilya fuarlarının temelini attı. Modef ve Moyaf'ın mimarlarından biri...

Geçen yıl aday olmadığı Mobilyacılar Odası Kongresinde, veda konuşmasında dinlemiştim.

Rahmetli Belediye Başkanımız Ahmet Akyollu zamanında İnegöl'de sanayi diye bir şey yok. Esnaflar evlerin altında sandalyeler, dolaplar üretiyorlarmış. O dönemki Belediye Meclisi karar alıyor ve Kurtuluşspor'un olduğu bölge sanayi bölgesi ilan ediliyor. İşte İnegöl Mobilyası'da bu bölgede doğuyor.

O dönemden bu yana gelen Belediye Başkanları Refik Tabakoğlu, Muhittin Tanoğlu, Cemal Arık, rahmetli Hikmet Şahin ve şimdide Alinur Aktaş Mobilya sektörümüzün bu noktaya gelmesinde önemli katkılarda bulundular.

Sayın İdil, Sefertası ve Umuteli gibi sosyal projelerde hizmetlerine devam ediyor. Hamdi İdil'in şahsında İnegöl Mobilyasına katkıda bulunan herkesi yürekten alkışlıyoruz.

TAHA KEREM-08 AĞUSTOS 2011-ARŞİVDEN DÜŞÜNCELER