Zatına layık şekilde hamdu sena Allah'a, sınırsız salat ve selam Yüce Resulullah'a

Evde kaldığımız bu günlerin yavaş yavaş sonlarına geliyoruz. Haberlere bakılırsa -bizim de daha evvel yazılarımızda tahmin ettiğimiz gibi- Mayıs ayının sonlarına doğru teyakkuz dönemi hafifletilecek.

Bu aranın sona ermesini bir umut olarak bekliyoruz ama şunu unutuyoruz.

"Bir vatandaş da bir devlet başkanı da evinde kalıyor ve vatandaşımızdan devlet başkanına varıncaya kadar herkes enine boyuna düşünme zamanı yakaladı." Bu çok önemli bir ayrıntıdır.

Hayatın koşuşturmacasından sıyrılıp evimizde çocuklarımızla, eşimizle birlikte zaman geçirme fırsatımız oldu. İşimizle alakalı konuları değerlendirme ve yeniliğe kapı aralama imkanı oluştu.

ŞİMDİ PLANLAMA ZAMANI

Zaman çok hızlı akıp gidiyor. Hangi işi yapıyor olursak olalım değişen şartlara ayak uydurarak kendimizi geliştirmek zorundayız.

Korona Teyakkuzu sona erdiğinde bir daha böyle düşünme ve planlama imkanına sahip olamayacağız. Bu zamanları planlamayla geçirebiliriz.

Çin ne kadar işler yolunda gidiyor, biz toparladık filan demesine bakmayın. İçerisi kazan gibi kaynıyor. Basına ve internet haberlerine, videolarına müthiş bir baskı var.

Çin'in dış ticaret hacmi 6.8 oranında düştü. Böyle giderse Çinin ekonomisinin çökeceği konuşuluyor. Bu ne demektir?

Artık 'ucuzdu bu mallar abi' dediklerimiz cebimizi yakmaya başlayacak. Kendi sanayimiz kendine yetecek hale gelinceye kadar maddi problemler bizi bekliyor demektir. Bunu alış veriş merkezleri açılmaya başlayınca yakından göreceğiz.

Evde kala kala gıdaya talebi arttırdığımızdan Haziran'dan sonra gıda ürünleri pahalanacak gibi görünüyor. Bir tarlanız, ekilecek bir yeriniz varsa hobi dahi olsa ekin. Kendi mahsulünüzü kendi elinizde hasat edin. Tadına doyamayacaksınız.

Devir değişiyor, çağ değişiyor. Her şeyin aynı kalacağını mı zannediyorsunuz.

Devletler dahi çöküşte..

Amerika'ya, İngiltere'ye bakıyorsun tıbbı malzemelerini gönderiyoruz diye nerdeyse bayram edecekler. Yani ekonomilerini savaşa endeksli ayarlayanlar bir kriz olduğunda ne hale geliyorlar görüyoruz.

ABD, ulusal muhafızlarını muhtemel bir isyanı bastırmak üzere harekete geçirdi bile. Eyaletler birkaç yıla ayrılmak isteyecekler.

Bu sebepten evde kaldığımız zamanları iyice planlamak durumunda olduğumuzu önemine binaen tekrarlamak istiyorum. Ürünlerini mağazasında, dükkanında satanlar internetten satış yapabilmenin planlamasını yapmalılar. İnternetten alına ürünle mağazadan alınan ürün aynı fiyat olmuyor.

Mağaza e-ticaretle yarışamıyor. Artık nokta atışı yapar gibi hangi ürün kime, nereye lazım ise oraya odaklanmak üzerine çalışma yapmak gerekecektir.

Gıda sektöründeki artan talep insanları tarıma sevk edecek böylelikle toprak değerlenecektir. İmkan bulursanız toprak alınız. Artık köylere dönme zamanı geliyor. İzleyin göreceksiniz. Eğer İstanbul boşalmaya başladı haberlerini duymaya başlarsanız sebebi toprağın değerlenmeye başlaması, insanların köyde belimizi doğrultacak imkana sahibiz demeleri ve hayat pahalılığı olacaktır.

Muhabbetle kalın..