Kıymetli dostlar.
Kısmetse bu köşeden sizinle haftada bir fikirlerimizi paylaşacağız. Umarım faydalı oluruz.
Bize ayrılan bu köşeden daha çok İSLAMDA İŞ AHLAKI üzerine yazılar yazacağız. Ancak bazı zamanlar farklı konularda da karşınızda olabiliriz.
İbrahim Ethem Hazretlerini bilmeyeniniz yoktur. Belh Şehrinin kralı. Eski bir kral iken yollara düşmüş.
Rabbinin rızasını aramak, el attıkça kayıp kayıp gidenlerden kurtulmak sevdası ile derviş hayatı sürmeye başlamış. Öyle bir hale ulaşmış ki; suya düşen iğnesini, balıklara bulduracak kerametler gösterecek dereceye ulaşmış.
Bir gün hasta ve yorgun iken bir han da gecelemek istemiş. Hana girip hancıya selam vermiş ve burada bir köşede gecelememe müsaade eder misiniz? diye sormuş. Ancak hancı hiç oralı değil.
İşini bitirdikten sonra İbrahim Ethem ile ilgilenmeye başlamış. Az önce kendisi ile ilgilenmeyen kişi şimdi olağan üstü bir gayretle onu ağırlamaya , ıslak elbisesini değiştirmeye , ilaç vermeye vs.onu ağırlamaya başlamış.
Bu davranışı İbrahim Ethem in dikkatini çekmiş.;
- Az önce selam verdim aldınız ama benimle ilgilenmediniz. Ancak şimdi bana bu kadar ilgi gösteriyorsunuz. Bunun sebebi nedir?
- Eğer işimi bitirmeden sizinle ilgilense idim, işverenime karşı haksızlık yapmış , kul hakkına girmiş olurdum. Ancak şimdi işim bitti ve sizinle ilgilenebilirim.
- Müthiş , müthiş. Siz önden gidenlerdensiniz. Bir soru daha sormak istiyorum.
- Daha önce hiç kabul olmayan duanız var mı ?
Hancı bu soruya cevap vermek istememiş. Ancak söz verdik bir kere deyip cevaplamış,
- Hamdolsun tüm dualarım kabul oldu. Yalnız bir duam var henüz kabul olmadı.
- Neydi o duanız ?
- İbrahim Ethem i görmek. Onunla sohbet etmek , duasını almak.
Bunu duyan İbrahim Ethem birden dehşete kapılır ve;
- Senin duan için Allah , İbrahim Ethem'i tahtından indirdi ve süründüre süründüre kapına kadar getirdi de kucağında ruhunu alır, der ve hakkın rahmetine kavuşur.
Sevgili dostlar bu hikayeyi niye anlattım?
Bizler işçi veya patron olabiliriz. Bu hancının iş ahlakı muhakkak tüm hayatına da sirayet ediyor. Kul hakkına bu derece riayet ediyor. Bundan herkes kendine düşen ibreti almalı.
Rızkınızı kazandığınız işinizde acaba ne kadar bu konuya riayet ediyorsunuz ?
Yoksa ben merkezli düşünüp hep hatayı karşıda mı arıyorsunuz?
Şu unutulmamalı. İnsan hatayı önce kendinde aramalı. Biz kendimizi düzeltirsek muhakkak karşı tarafta kendine çeki düzen verecektir.
Selam ve dua ile.
.